Verbeter de balans van je paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbeter de balans van je paard

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de veel gehoorde termen in de dressuursport is dat het belangrijk is om te zorgen dat je paard in balans blijft. Dat is belangrijk omdat dat een van de voorwaarden is om met je paard te kunnen rijden en succes te kunnen hebben. Je begint als ruiter namelijk met het verstoren van zijn balans zodra je opstapt.

Herstellen

Zodra je op de rug van een paard gaat zitten haal je een paard uit zijn natuurlijke balans, omdat hij dan niet alleen zijn eigen lichaam in balans hoeft te houden, maar er nog een bewegend gewicht bij krijgt om te dragen. Daar bovenop wil je ook nog eens dat hij zich zo ontwikkelt dat hij achter gaat zakken zodat hij voor lichter wordt en opgericht kan gaan en ook nog eens moeiteloos in en uit elkaar kan schuiven. Dat lukt allemaal niet wanneer hij niet in balans is. Als ruiter moet je dus zorgen dat je je paard helpt zijn balans te herstellen en daarna ook te blijven verbeteren.

Houding

How tot dressage zette een paar aandachtspuntjes op een rij en om te beginnen moet een paard leren in de juiste houding leren lopen om zijn ruiter goed te kunnen dragen. Daarvoor moet hij van achter naar voren door zijn lijf leren gaan, waarbij hij als het ware een brug maakt van zijn rug, zodat hij sterk genoeg is om het ruitergewicht met zich mee te dragen.

Zitten

Maar het is niet alleen belangrijk dat een paard leert zijn rug te gebruiken, als ruiter moet je ook zorgen dat je zo goed met je paard mee kunt zitten dat je hem niet stoort in zijn beweging. Het gaat dus niet alleen erom dat je paard leert gaan in de goede houding, maar ook dat je als ruiter goed kunt zitten en vooral ook goed mee kunt zijn in de beweging van je paard.

Souplesse

Om sterker te kunnen worden moet je eerst soepel zijn. Hoe soepeler een paard is hoe makkelijker hij zijn achterbenen onder zijn lijf kan zetten en hoe makkelijker hij zijn gewicht wat kan verplaatsen naar zijn achterbeen. Voorwaarts-zijwaartse oefeningen en voltes in alle varianten dragen bij aan de souplesse en daarom zijn dit fijne oefeningen om in de dagelijkse training te blijven gebruiken.

Overgangen

Je hoort het vaker en als je topruiters vraagt wat zij in ieder geval heel belangrijk vinden in de training en waar je je paard sterker mee kunt maken, dan krijg je heel vaak het antwoord ‘overgangen’. Met overgangen rijden, binnen en tussen de gangen, leer je je paard te vertrekken op de hulp, maar ook weer terug te komen. Hij leert ervan om een beetje meer gewicht mee op zijn achterhand te nemen bij het terugkomen en wordt zo niet alleen sterker, maar leert ook in en uit elkaar te schuiven. Hoe beter hij dat kan en hoe beter hij aan de hulpen komt, hoe beter hij ook in balens kan blijven.

Blijvend

Zolang je je paard rijdt, vanaf de eerste keer dat je opstapt tot aan het hoogste niveau dat je bereikt, de balans blijft altijd belangrijk. Bovendien zul je merken dat hoe ver je ook komt, dat er altijd nog wel een stukje te verbeteren blijft zowel in het rijden als in je eigen zit. Daarom is het fijn om je er bewust van te zijn, dan blijf je erop letten.

Bron: Howtodressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook