Van groot naar verzameld • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van groot naar verzameld

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Zaterdag kon je hier al lezen wat Ingrid Klimke in een interview met Dressage Today voor tips gaf wat betreft de opbouw van de opleiding van een paard en waar ze op let bij het stappen. Deze keer vertelt ze over de omschakeling van de grote gangen bij de jonge paarden naar meer verzameling.

Jonge paarden

Wanneer Klimke met paarden werkt, die ze bijvoorbeeld ook op de Bundeschampionate heeft uitgebracht, dan kan dat best een omschakeling zijn voor een paard.

“Het is waar dat de expressieve beweging soms een beetje in het gedrang komt en er zijn momenten waarop paarden kort in de hals worden en zich vast zetten in de rug. Maar zoals met alle goede training, is het doel om het paard te helpen zijn atletisch vermogen te bereiken met behoud van zijn gezondheid en mentale welzijn. Als ik op zo’n gespannen paard ga rijden, check ik eerst of ik hem nog wel over zijn rug naar mijn hand kan rijden. Als dit in het begin moeilijk is, dan is het de enige oefening die ik doe die dag. Je wilt wel dat hij leert schakelen naar arbeidstempo en meer leert verzamelen, maar dat is zoals met alles alleen maar mogelijk als je zijn tempo daarin volgt”, aldus Klimke.

Snel maken

Als voorbereiding op het uiteindelijke zware werk als piaffe en passage moet je paard leren snel te worden en te reageren op lichte hulpen. Het hangt af van het niveau van het paard in hoeverre hij kan verzamelen, maar hij moet stapje voor stapje leren zijn gewicht naar zijn achterhand te verplaatsen, waarbij hij los, soepel, nageeflijk en licht blijft. Bij het laatste stapje richting de piaffe komt het aan op een hele goede gehoorzaamheid aan het been, de zit en aan de halve ophoudingen en bij de overgang naar de passage moet je oppassen dat een paard voldoende actief blijft van achter naar voren en dat hij niet stil valt in de beweging. Het belangrijkste is dat het paard in balans is en ontspannen in zijn werk. Wees tevreden met slechts een paar pasjes en zorg dat je altijd veelvuldig beloont zodat je paard weet wat je wilt.

De volgende keer sluiten we de serie met Klimke af met haar visie op de galop en een laatste algemene tip.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.