Van focus naar flow • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van focus naar flow

Foto: Lonneke Ruesink
Foto: Lonneke Ruesink

Hoe je de juiste doelen hebt kunnen stellen, heb je al eerder in deze campagne kunnen. Als dit is gelukt wordt het even ‘makkelijk’, want jij weet nu waarop je je kunt focussen. Sportpsychologe Inga Wolframm legt het uit.

Je aandacht – focus – is altijd ergens. Tijdens het losrijden gaat de aandacht al snel naar de jury, naar een mederuiter die losstapt op een prachtig paard of een bekende langs de bakrand. Deze aandacht helpt jou echter niet bij jouw doel. Het is ook niet zo dat je je voor de hele buitenwereld moet afsluiten om de focus bij jezelf te houden, maar realiseer je dat aandacht kan wisselen: van een ‘brede’ aandacht hebben voor meerdere dingen kun je deze ook ‘smal’ maken en de focus daardoor terugbrengen naar jezelf. Oefen hiermee: switch met je gedachten naar de buitenwereld en weer terug naar je doel. Als je je aandacht kunt herpakken en kunt richten op dat wat belangrijk is, ben je al een heel eind.

Optimale focus

Optimale focus vindt plaats in het hier en nu. Dat klinkt misschien zweverig, maar alleen vanuit dat bewustzijn zijn je gedachten en gedrag in één lijn met je doel. Op dat moment word je meester over jezelf in de situatie waarin je je bevindt, weet je hoe je handelt in een onverwachte situatie, beoordeel je jezelf niet (dit zou je gedachten uit het nu halen) en krijg je een gevoel van controle, waarin je ook kunt loslaten. Vanuit dit stadium kun je overgaan in een flow.

Flow

Achteraf herken je vaak een flow doordat je ziet dat de tijd voorbij is gevlogen terwijl het op dat moment leek alsof tijd geen rol speelde. Iets leek moeiteloos te gaan ondanks dat je jezelf de nodige uitdaging hebt gegeven. Naderhand voelt de flow heel plezierig. Herken je dit gevoel niet? Kijk dan nog eens goed naar je gestelde doelen en stel deze bij zodat je ook eens kunt ervaren hoe het is om in een flow te rijden en deze te herkennen.

Bron: Dressuur
Tekst: Yvette Marchant

Lees ook