Uta Graf: 'Het ideale stopmoment is voor ieder paard anders' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Uta Graf: ‘Het ideale stopmoment is voor ieder paard anders’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard werk je vaak een schema af volgens een vaste routine en wil je afsluiten met een goed gevoel. Toch is dat niet altijd hetzelfde moment. Het mooiste moment om te stoppen is vaak een moment waarop je paard weet dat hij het goed gedaan heeft en kan zelfs deel zijn van zijn beloning.

Dinsdag kon je hier al een paar tips lezen van de Duitse trainer Richard Hinrichs, woensdag vertelde Grand Prix-amazone Andrea Bethge wat zij belangrijk bij het afsluiten van de training en deze keer komen de tips van Uta Graf.

Voorwaarts-neerwaarts

“Het ideale moment om te stoppen is voor ieder paard anders”, aldus de Duitse Grand Prix-amazone en -trainster. “Bij een paard dat in het werk snel wat gespannen raakt, kies ik bijvoorbeeld het liefste ervoor om de training af te sluiten met een stuk draven, waarbij mijn paard voorwaarts-neerwaarts met halflange teugel nog wat extra ontspant voor hij naar stal gaat.”

Extra stappen

“Bij paarden, die van zichzelf heel los zijn vind ik het vaak wel lekker om direct na iets moeilijks af te stappen, maar ik heb ook paarden waarmee ik juist graag nog een minuut of tien met lange teugel wil stappen, omdat ze daar het beste mee tot rust komen”, aldus Graf. “Zeker met paarden, die geneigd zijn om snel wat gehaast te zijn, daarmee wil ik juist graag afsluiten met een langer stuk stappen.”

Terug naar eenvoudig

Tot slot geeft Graf nog de tip dat ze aan het eind van een training graag nog even een lijn mee pakt waar ze in de training de ‘moeilijke’ dingen gevraagd heeft om er dan alleen nog even simpel overheen te rijden. “Wanneer ik bijvoorbeeld wisselseries heb geoefend op de diagonaal, dan pak ik aan het eind graag nog een paar keer de diagonaal in galop zonder een wissel te vragen”, legt de Duitse uit. “Of wanneer ik op een lange zijde of diagonaal versterkingen in draf of galop heb geoefend, dan rijd ik juist diezelfde lijn nog een paar keer door in gewoon arbeidstempo, zodat mijn paard niet een bepaalde lijn in de baan met een bepaalde oefening associeert.”

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook