Twee wijsheden van een topruiter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Twee wijsheden van een topruiter

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter internationaal de top bereikt, dan heb je er een lange weg op zitten en heb je veel belangrijke lessen geleerd. Sommige lessen horen specifiek bij de discipline waarin je rijdt, maar er zijn ook dingen, die algemeen gelden voor de paardensport.

Noelle Floyd sprak met internationaal topspringruiter Kent Farrington en vroeg hem naar zijn twee belangrijkste tips voor anderen.

Leer van iedereen

“Ik ben begonnen met rijden op een koetsstal midden in de stad, dus ik kwam in het begin zelden op grote wedstrijden of shows. Daarom ben ik video’s gaan kijken van grote wedstrijden en toen ik later de kans kreeg om wel naar de grotere shows te gaan, zat ik urenlang bij de losrijbaan”, vertelt Farrington. “Ik wilde weten wat voor spullen gebruikt werden, wat voor hoofdstel, hoe kort de stijgbeugels waren, of er met sporen en/of zweep gereden werd, hoe veel sprongen er gemaakt werden in het losrijden en of men het liefst afsloot met een steil of een oxer voordat ze de ring ingingen.”

Gratis les

Voor Farrington waren dat een hoop ‘gratis’ lessen en hij leerde letten op ieder detail. “Nu met internet en youtube is dat aanbod nog veel groter geworden en ik zou iedere ruiter aanbevelen om in zijn vrije tijd te kijken naar verschillende ruiters en verschillende paarden en zo te zien wat voor manieren van aanpak er zijn. Je kunt heel veel leren door gewoon te kijken en op te letten.”

Wees veerkrachtig en vasthoudend

De tweede tip van de Olympische ruiter is dat je veerkrachtig moet zijn. “Dit is een sport waarbij je vaak verliest en er veel dingen mis kunnen gaan. Het is heel gemakkelijk om ontmoedigd te raken, vooral op weg naar de top”, aldus Farrington. “Het lijkt vaak of de kansen buiten je bereik liggen. We hebben allemaal gedachten, zoals ‘ik zal nooit de paarden hebben om daar te komen of zulke ondersteuning hebben’ en ‘Ik ga het nooit halen’. Iedereen die de top heeft gehaald heeft dit soort twijfels gehad, maar als je het echt wilt dan ga je ervoor en daarvoor moet je zorgen dat je veerkrachtig bent en jezelf na een teleurstelling weer motiveert en dat je vasthoudend bent en niet opgeeft.”

Bron: NoelleFloyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook