Trainingstip voor een dag met weinig inspiratie • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trainingstip voor een dag met weinig inspiratie

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Ben je aan het trainen, maar weet je niet zo goed waar je aan wilt werken vandaag? Dan heeft de Amerikaanse dressuuramazone Amelia Newcomb wel een tip: overgangen rijden. Volgens Newcomb zijn overgangen het allerbelangrijkste in de dressuur en kun je op een inspiratieloze dag altijd daarmee aan de slag. Je paard zal er beter van worden!

Begin je overgangen met eenvoudig van stap naar draf en weer terug te rijden. Stel jezelf daarbij steeds twee vragen. Ten eerste: is er een reactie op je beenhulp, gaat je paard direct weg? En ten tweede: Blijft je paard in hetzelfde frame, netjes aan het bit? Vaak valt hier al wel wat te oefenen.

Draf-galop

Als je stap-draf-overgangen goed lukken, ga je verder met de draf-galop overgangen. Ook hier gaat het om een lichte hulp bij het aanspringen. Je wilt niet van alles zitten te doen, klikken, zweephulpen, voorover vallen. De overgang moet direct, eenvoudig en zonder veel gedoe plaatsvinden.

Schakelen

Als je ook de draf-galop overgangen goed hebt geoefend, ga dan verder met de overgangen binnen de gangen, de schakels. Goede ruiters schakelen continu. Daarmee checken ze steeds of het paard nog in balans is en of hij zijn binnenachterbeen nog onderbrengt. Een goede manier om steeds te blijven schakelen is om heel bewust je hoeken te rijden. Neem voor de hoek wat terug met een halve ophouding en rijd je hoek voorwaarts weer uit met een paar passen verruiming. Zorg wel dat je paard aan de hulp blijft en deze oefening niet uit zichzelf gaat doen! Wissel dus voldoende af.

‘Aan de zit’

In de ideale wereld rijd je een paard met je zit. Je paard moet ‘aan je zit zijn.’ Dat houdt in dat iets dieper zitten, of je onderbeen wat meer aanleggen al genoeg moet zijn om een overgang of schakel te kunnen rijden. Het frame van je paard moet in al je overgangen niet veranderen. Als een paard zijn hoofd optilt, verstrakken de rugspieren. De achterbenen gaan dan naar achteren in plaats van juist onder te treden. Het rijden van grote hoeveelheden overgangen in je trainingen verbetert de balans, aanleuning en kracht van je paard.

In het filmpje hieronder legt de amazone het nog eens uit. Vanaf minuut 3:40 laat Newcomb ook zien hoe ze aan de overgangen werkt met een jonger en wat meer gevorderd paard.

Bron: Youtube / Amelia Newcomb Dressage / Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook