Totilas overleden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Totilas overleden

Foto: www.arnd.nl

Dressuurlegende Totilas is overleden op 20-jarige leeftijd. Totilas, zoon van Gribaldi, werd dé dressuursensatie van de eeuw, onder het zadel van Edward Gal. Later volgde de spraakmakende verkoop aan Paul Schockemöhle, waarbij Matthias Alexander Rath de hengst onder het zadel kreeg.

Totilas is overleden aan koliek, meldt Eurodressage.

Edward & Totilas

Een combinatie die onafscheidelijk leek: Edward Gal en Totilas. De kür van Edward en Totilas op het EK in Windsor staat waarschijnlijk bij velen nog in het geheugen gegrift, en brak wereldrecords. De zegetocht ging voort op de Wereldruiterspelen in Kentucky, in 2010, waar ze driemaal goud wonnen. Datzelfde jaar wonnen Edward en Totilas ook al de wereldbekerfinale.

Naar Rath

Datzelfde jaar, 2010, werd vlak na ‘Kentucky’ bekend dat Totilas verkocht was. Paul Schockemöhle kocht de hengst voor ruim 11 miljoen euro, en de sportrechten verkocht hij weer door aan Ann Kathrin Linssenhof. Haar stiefzoon Matthias Alexander Rath kreeg de eer Totilas te rijden. Veel geluk heeft de combinatie echter niet gehad. Totilas werd geplaagd door blessures, en werd na enkele comeback’s teruggetrokken uit de sport.

Dressuurpaardenfokkerij

Zijn kwaliteiten als sportpaard gaf Totilas zonder twijfel aan zijn nakomelingen door. Zijn eerste goedgekeurde zoon, Toto Jr. (mv. Desperados FRH), werd aangeschaft door het Glock Horse Performance Center. Naast Toto Jr. heeft Totilas ongelooflijk veel betekend voor de dressuurpaardenfokkerij. Zo bracht hij onder andere Glock’s Total U.S. (mv. Sir Donnerhall I) van Edward Gal, Go Legend (mv. Ferro) van Marlies van Baalen, Governor (mv. Jazz) van Adelinde Cornelissen en Total Hope OLD (mv. Don Schufro) van Isabel Freese.

Geniet hier nog één keer van een van de mooiste kür van Edward en Totilas.


Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook