Toptips van Charlotte Dujardin • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Toptips van Charlotte Dujardin

Charlotte Dujardin Mount St John Freestyle

In een Masterclass, die Charlotte Dujardin onlangs gaf, hielp ze een aantal combinaties variërend van net onder het zadel tot Zware Tour. Een aantal tips van de Britse amazone sprongen eruit en Horselistening verzamdelde er een paar.

Het houden van

Het kwam al vaker ter sprake, maar Dujardin benadrukte ook op deze Masterclass weer dat ze het heel belangrijk vindt dat paarden naar buiten kunnen. Sommige paarden lopen de hele dag buiten, anderen halve dagen, maar ieder paard komt er op de stal van Carl Hester uit.

Jonge paarden

Dujardin vond het een goede zaak dat er ook een aantal ruiters aanwezig waren met jonge paarden, omdat die juist veel moeten zien op weg naar volwassenheid. “Jonge paarden zijn in het begin vaak heel rustig en lief, maar als ze meer in het werk komen dan worden ze ook wel eens een beetje baldadiger”, aldus Dujardin. “Daarom is het goed als jonge paarden gereden worden door ruiters die zelf kalm zijn en goed in balans kunnen zitten, maar ook moedig genoeg om ze mee te nemen naar vreemd terrein.”

Stretchen en voorwaarts

Stretchen vindt Dujardin belangrijk in stap, draf en galop en is iets anders dan een beetje met lange teugel rijden. Stretchen is voorwaarts naar de hand van de ruiter rijden, waarbij voorwaarts ook echt voorwaarts betekent. “Een paard moet zo voorwaarts gaan dat hij goed over zijn rug kan bewegen, maar daarbij moet je wel rekening houden dat je dat misschien niet vanaf dag 1 vanaf het begin kunt vragen”, aldus Dujardin, die er met Valegro twee jaar over deed om hem ook aan het begin van de rit zo te kunnen rijden. “Bij paarden die heel opgewonden zijn kun je beter beginnen met iets kortere teugels en pas aan het einde van de training als ze echt lekker gewerkt hebben, ze echt langer laten.”

Stap-draf-stap

Een goede oefening om een paard dat gespannen is, wat meer op zijn gemak te krijgen is volgend Dujardin overgangen stap-draf-stap te gaan rijden. Laat je paard een overgang maken naar de draf, waarbij je hem voorwaarts rijdt naar je beide handen en laat hem een stukje doordraven. Neem hem dan terug voordat hij sterk wordt of snel en laat hem dan even een paar passen stappen. Besteed aandacht aan de overgangen en aan het stukje goed stappen en goed draven en vraag steeds na een paar passen weer een overgang. Zo eis je de aandacht van je paard op en doordat je hem steeds opdrachten geeft, werk je hem vaak ook door de spanning heen.

Schakelen in galop

Wanneer je paard toe is aan meer verzamelen, dan is volgens Dujardin het schakelen in galop een hele goede oefening. Eerst rijd je je paard echt naar voren en dan neem je hem in een paar stappen terug. Vang hem een pasje op, ontspan en naam hem nog een pasje terug en rijd hem dan weer weg. Het terugnemen doe je steeds een beetje meer en je moet daarbij vooral opletten dat je je paard niet gaat dragen. Bij het terugnemen moet hij de hele tijd weer willen vertrekken en door telkens een beetje terug te nemen, bereid je je paard steeds een beetje meer voor om te verzamelen.

Tot slot

De laatste tip van de Britse topamazone is om thuis altijd te rijden zoals je wilt dat je paard op wedstrijd gaat. Wees precies en streef ernaar dat je paard zo goed mogelijk beweegt. Als je altijd probeert om zo goed mogelijk te rijden, dan wordt dat een gewoonte.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook