Tips voor (nog) meer succes • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips voor (nog) meer succes

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Sommige ruiters worden geboren met een talent om goed te kunnen rijden en het lijkt vaak wel of alles wat er bij het hebben en trainen van een dressuurpaard komt kijken ze heel makkelijk af gaat. Hoewel dat meestal maar in zekere mate waar is, zijn er gelukkig wel dingen die je kunt doen als je van nature geen toptalent bent, maar je wilt wel iets bereiken.

How to dressage maakte een lijstje met dingen die je kunt doen naast dat je werkt aan het beter worden als ruiter, die ook bij kunnen dragen aan succes.

Als een professional

Begin met zorgen dat je alles tiptop in orde hebt als een professional. Zorg dat je paard, je spullen en jijzelf tiptop verzorgd zijn. Niet alleen op wedstrijd, maar gewoon altijd. Als je zorgt dat je alles in orde hebt ga je al als vanzelf een beetje trotser op je paard zitten.

Wees punctueel

Zorg dat je altijd op tijd bent. Niet alleen op de wedstrijd, maar ook thuis in de training en voor de les. Precies en punctueel zijn zorgen dat je georganiseerd aan de slag kunt en dat is een goede stap in de richting om ver te kunnen komen.

Leer omgaan met stress

Wedstrijdrijden brengt vaak wel wat stress met zich mee, maar daar kun je mee leren omgaan. Maak voor jezelf een routine, die je kunt volgen en neem de tijd om bijvoorbeeld kalmerende ademhalingsoefeningen te leren. Het lijkt misschien alsof het niet zo is, maar ook professionele ruiters hebben last van spanning en stress, maar omdat zij weten hoe daarmee om te gaan, lijken ze vaak onverstoorbaar cool.

Presentatie

Zorg dat je er netjes bijloopt als je met je paard bezig bent. Als je er netjes en verzorgd uitziet en ook je paard tot in de puntjes verzorgd hebt, dan laat je zien dat je aandacht hebt voor wat je doet. Daarmee maak je jezelf ook een stukje meer bewust.

Kritiek

Leer omgaan met kritiek. Dat is natuurlijk het makkelijkst als je positieve feedback krijgt, maar ook al klinkt het niet opbouwend, toch is het belangrijk dat je er wat mee doet. Juryleden zitten er niet omdat ze jou en je paard naar beneden willen halen, zij willen het liefste een heleboel goede prestaties zien. Lees daarom het commentaar goed door en vraag als dat kan eventueel ook om uitleg.

Kennis

Wat je ook kunt doen is zorgen dat je je kennis vergroot. Bezoek clinics, kijk naar lessen van stalgenootjes, lees boeken over dressuurtraining en ga zo maar verder. Hoe meer je weet en begrijpt van hoe het werkt in de training, hoe beter je het zelf in de praktijk kunt brengen.

Positief en vriendelijk

Wees tot slot positief en vriendelijk, zowel tegen je paard als tegen andere ruiters en ook tegen jezelf. Houd rekening met de gevoelens van anderen en met dat zij ook hun best aan het doen zijn om er wat van te maken met hun paard.”

Bron: Howtodressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook