Tips van de hoefsmid: Hoefstanden en hoefverzorging • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips van de hoefsmid: Hoefstanden en hoefverzorging

Hoefsmid Stefan Waaijenberg. Foto: Mirjam Hommes.

‘Zonder hoeven geen paard’ is een bekende uitdrukking. Maar welke verzorging is echt belangrijk? Heeft het nut om de hoeven in te vetten? En kan je een verkeerde hoefstand eigenlijk corrigeren? We vragen het aan hoefsmid Stefan Waaijenberg uit Lunteren, die al vele jaren ervaring heeft met onder meer dressuurpaarden, springpaarden, keuringspaarden en zelfs politiepaarden.

“Volgens de boekjes moet je de hoeven altijd goed uitkrabben, daarmee houd je de bacteriën uit de hoef” vertelt Waaijenberg. “Maar wat ik bijna nog belangrijker vindt, is dat dit ook het moment is om even te kijken of er geen steen in de hoef zit of zelfs een spijker. Dat gebeurt best vaak hoor, dat ik een schroef of spijker vind. Maar in elk geval zie je bij het uitkrabben direct of er iets aan de hand is. Zeker bij een paard met slechte voeten is goed uitkrabben, controleren en eventueel behandelen belangrijk.”

Olie op de kroonrand

“Ik ben er wel voorstander van om hoefolie op de kroonrand te doen. De voet zelf heeft een soort glazuurlaag, die neemt niet echt olie of vet op. Het heeft daarom niet zoveel zin om de hele hoef in te vetten. De kroonrand is levend, de hoef groeit vanuit de kroonrand. Als je daar olie op doet, dan trekt het er beter in.”

“Bij een grote stal waar ik kom, doen we nu een experiment om te kijken of het echt veel uitmaakt om de hoeven te oliën. Slechte voeten worden daar nu twee keer per dag met olie behandeld, ’s ochtend en ’s avonds. Je ziet nu al dat de hoorn wat taaier wordt en dat slechte voeten minder afbrokkelen.”

Waaijenberg heeft wel voorkeur voor olie boven vet. “Olie trekt er beter in, vet blijft meer bovenop liggen. De kootrand wordt wat weker van olie. Het is vooral bij droog weer belangrijk om de hoeven met olie te behandelen, bij nat weer krijgt de hoef al vocht binnen. Al blijft hoefolie wel net wat langer zitten dan water, het houdt de hoef langer zacht.”

Standen corrigeren

Zoveel paarden, zoveel voeten. En ze zijn niet allemaal gelijk of recht, terwijl dat voor het behoud van een paard en de beweging misschien wel ideaal zou zijn. “Ik zie vooral veel toontredende hoefstanden” vertelt Waaijenberg. “Dat betekent dat de hoeven iets naar elkaar toe wijzen als je voor het paard staat. En er zijn ook vrij veel paarden met een bok- of graasvoet. Daar kan je wel wat aan doen, maar dan moet je heel jong, van veulen af aan, al beginnen met corrigeren. Als een paard inmiddels vijf jaar oud is, dan staan de pezen en gewrichten al zo naar die voet, dat corrigeren niet meer gaat. Als je dat zou doen, dan krijg je ook problemen.”

“De eerste twee jaar van een paardenleven zijn super belangrijk voor goede hoefstanden en gelijke hoeven. Ik vind zelf dat je totdat het paard een jaar of vier is, nog wel wat kan corrigeren. Dat moet wel geleidelijk aan en het is per paard heel verschillend. Maar met kleine stapjes kun je het proberen. Aan een paard dat al uitgegroeid is, moet je niet meer te veel willen veranderen.”

Hoefproblemen voorkomen

Zijn hoefzweren en rotstraal eigenlijk te voorkomen? “Hoefzweren kun je niet voorkomen, dat krijg je of dat krijg je niet” antwoordt Waaijenberg. “Rotstraal wordt veroorzaakt door een bacterie, en sommige paarden hebben er veel meer last van dan andere. Die hebben het ook het hele jaar door, niet alleen als het nat en modderig is buiten. Vaak hebben mensen niet het idee dat het rotstraal is, of zien ze het te laat. Wij snijden de hoef schoon en daarna moet je het goed behandelen. Daar zijn veel middeltjes voor. Wat betreft supplementen voor hoefgroei, daar kan ik geen tips voor geven. Ik ken niet iets dat snel resultaat boekt en dat willen mensen altijd graag. Maar je weet nooit wat voor welk paard werkt. Elk paard is anders, ook in zijn hoeven.”

Lees ook deel 2, over hoefijzers

Stefan Waaijenberg is al zo’n 17 jaar hoefsmid. Hij bekapt en beslaat recreatiepaarden, springpaarden, dressuurpaarden, politiepaarden en Friese keuringspaarden.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook