Tips om makkelijker door te zitten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips om makkelijker door te zitten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Sommige paarden hebben van nature een draf waarbij je als ruiter heel makkelijk door kunt blijven zitten, maar er zijn er ook die zelfs voor meer ervaren ruiters lastig te zitten zijn. Reden voor Horse-illustrated om een paar tips te geven.

Zit

Om door te kunnen zitten moet je natuurlijk als ruiter als eerste werken aan je zit. Onafhankelijk in balans kunnen zitten is de eerste stap naar goed doorzitten.

Door zijn lijf

Wat ook belangrijk is voor het doorzitten is dat het paard goed door zijn lijf is. Je kunt wel zonder beugels gaan rijden en veel tijd besteden aan het oefenen met doorzitten, maar als je paard zich vasthoudt dan kun je ook niet fijn doorzitten. Zorg dus dat je paard voorwaarts is en van achter naar voren door zijn lijf loopt en daarbij je hand op zoekt.

Opbouwen

Wanneer je paard fijn door zijn lijf is, maar nog altijd lastig is om uit te zitten, bouw het doorzitten dan stapsgewijs op. Ga bijvoorbeeld een tijdje afwisselend vier passen lichtrijden en vier passen doorzitten, waarbij je de passen hardop telt. Let op dat je paard hetzelfde tempo loopt als je doorzit en lichtrijdt en laat je helemaal meenemen in de maat van de beweging. Gaat dat goed, maak er dan zes passen van en bouw het steeds verder op totdat je een hele tijd door kunt blijven zitten.

Beugels uit

Kun je al een heel stuk doorzitten zonder dat je gaat knijpen, maar wil je het doorzitten nog verder verbeteren, rijd dan tussendoor eens een tijdje zonder beugels. Begin daar wel pas mee als je paard fijn is losgewerkt, want het is voor jou en je paard allebei niet fijn als hij nog niet los is en je gaat het doorzitten oefenen zonder beugels.

Bron: Horseillustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook