Tips: Hoe krijg je je luie paard wakker? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips: Hoe krijg je je luie paard wakker?

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Oké, dus niet zoals op de foto… Daarom geeft Dressuurpaardentrainer Richard Davison je tips om je luie paard beter aan de hulpen te krijgen. De training begint altijd bij de basis volgens de viervoudig Olympiaderuiter.

Beenhulp

Zet je paard stil en geef hem een kleine hulp met beide benen. Wacht een moment (dat moment is cruciaal). Als het paard niet reageert door voorwaarts te gaan, geef je een tweede en grotere hulp. Als je paard hierop reageert beloon je hem. Als dit een paar keer gelukt is, houd je weer halt en vraag je hem voorwaarts op de kleine hulp.
Je paard leert zo in korte tijd om op de kleinste hulp voorwaarts te gaan.
Als je paard eenmaal actiever is geworden op de kleine hulp, dan ge je verder op dezelfde manier van stap naar draf en vervolgens van stap naar galop.

Om de reactie op je been verder te verfijnen, kun je ook een beetje naar voren leunen (eerst overdreven, later zo subtiel mogelijk) . Dit verbreedt je arsenaal en het geeft je een alternatieve manier om je paard naar voren te vragen.

Teugelhulp

Om het paard gevoeliger te laten worden op de teugelhulp, geeft Davison het gelijke advies. Maak een overgang van stap naar halt en geef een kleine teugelhulp. Als hij niet goed reageert (vergeet het moment tijd om te reageren niet ) geef dan een sterkere hulp.

Ook hier kan gebruik van je bovenlichaam helpen. Leun voorzichtig achterover om je paard te leren dat hij zachter moet wanneer jij je gewicht naar achteren verplaatst. Als je dit goed aanleert zal je paard straks op de kleinste hulp zachter gaan en goed reageren op je gewicht, waardoor extra druk op de teugels nog amper nodig is.

Uiteindelijk zorgen deze oefeningen ervoor dat je als ruiter zo min mogelijk hoeft te doen in het zadel en rustig kan zitten, terwijl je er een betere controle over je paard mee krijgt.

Bron: Horse and hound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

8 reacties op “Tips: Hoe krijg je je luie paard wakker?

 • Helena Visser

  ongelooflijk: als 1 spoor niet helpt gebruik je er toch gewoon 2? is dit nog goed ruiterschap? Meer kracht, meer druk, dus meer ellende voor een paard?

  1. ik

   Check de datum skatje!

  2. marjolein

   Eerst de tekst LEZEN , niet alleen plaathes kijken voor je commentaar geeft.

  3. harriet van sleen

   Niet gelijk een oordeel geven over alleen een foto zonder het artikel te hebben gelezen. Als je het stukje goed leest dan lijkt het mij dat het plaatje met twee sporen er bij staat om te illustreren hoe het juist NIET moet.
   Ik zie nergens in het stukje iets over meer druk of twee sporen.

 • Nuria Steeman

  beetje raar die foto, het gaat om vriendelijkheid dan doe je toch geen dubbele spoor om?

  Sterker nog, die hulpen moeten zonder spoor prima kunnen.

  Remmen doe je niet met teugels maar met 99% lichaamshouding…misschien een mini ophouding aan je teugels, maar als niet nodig is, niet doen..des te beter..

 • Marscha

  Volgens mij begrijp je dit beicht geheel verkeerd. Door juist op dze manier te rijden, maak je het voor het paard juist veel prettiger.
  Niet alleen wordt de ruiter in de hulpen veel stiller op het paard. Het paard is veel alerter op de ruiter.
  Door te fluisteren in plaats van te schreeuwen met je hulpen is de focus van je paard veel meer op jouw gericht.

 • Helena Visser

  voeg ik nog toe: men zou zich beter eens afvragen waarom een paard lui zou zijn, sterker nog: is een paard wel lui? of is een paard gewoon moe van al dat gesjor en gehannes en dan de stal weer in?

 • […] hij gewoon door moet blijven lopen of in galop moet aanspringen. Zorg er dan voor dat je hem eerst wakker krijgt met minder hulpen en ga dan weer verder met de bovengenoemde […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook