Tien tips voor mooie(re) draf-verruimingen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tien tips voor mooie(re) draf-verruimingen

Foto: Quillemette Kraaikamp

Een goede verruiming in draf is mooi om te zien en vaak fantastisch om te voelen. Toch is het een oefening die niet voor iedereen even makkelijk is, ruiters en paarden zijn soms geneigd om snel te gaan in plaats van groter en dat is bij het verruimen nou net niet de bedoeling.

Tips

Voor Beth Baumert was dit een reden om haar beste tien tips, die ze heeft als Grand Prix-amazone te delen op Dressagetoday.

  1. Het verruimen moet door het hele lijf van het paard gebeuren. Het begint bij de afzet van de achterbenen en vloeit helemaal door naar de hand van de ruiter.
  2. Reken erop dat je paard naar je hand toe reikt in het verruimen. ZIjn hele lijf verruimt mee, dus wees elastisch in je armen zodat je paard niet alleen zijn benen wat verder neerzet, maar echt van achter naar voren in zijn gehele beweging ruimer gaat.
  3. Bij het verruimen moet het contact met je hand en de nageeflijkheid van je paard ongewijzigd blijven. In het groter gaan moet hij nog steeds licht zijn, het is niet de bedoeling dat hij in je hand gaat hangen of dat je hem met je handen op gaat tillen.
  4. Correcte verruimingen kun je alleen vragen vanuit een correcte draf.
  5. Zorg dat je heel kritisch bent over de lijn die je wilt rijden en houd je paard daarbij tussen je been en je hand zodat er geen energie verloren gaat doordat je paard scheef gaat.
  6. Bij een goede verruiming wil je het gevoel hebben dat je paard nog meer zweefmoment krijgt.
  7. Zorg dat je je paard niet opjaagt, ook al gaat hij niet zo groot als dat je zou willen. Met oefenen en de tijd nemen om hem sterker te maken, krijg je vanzelf ook meer resultaat.
  8. Als je merkt dat je paard zijn balans verliest, neem hem dan even terug en rijd eerst een volte in draf waarbij je hem zijn balans terug te vinden en ga pas weer verder als je merkt dat de verbinding van achter naar voren weer goed en stabiel is.
  9. Vergeet niet om tussendoor veel gymnastiserende oefeningen te rijden zodat je paard niet stug of sterk wordt in zijn lijf. Dat zou alleen maar ten koste van het groter gaan gaan.
  10. En last but not least: Verwacht geen wonder wanneer je voor de eerste keer wat verruiming gaat vragen. Oefening baart kunst dus hoe meer je oefent hoe beter het gaat, maar vergeet daarbij ook niet om genoeg pauzes in te bouwen en voldoende te blijven varieren.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook