Teugeldrukmeter: beter rijden door objectieve data • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Teugeldrukmeter: beter rijden door objectieve data

Menke Steenbergen founder Ipos

Een teugeldrukmeter, dat is toch een leuke gadget om eens te kijken hoeveel gewicht je in je handen hebt tijdens het rijden? Dat klopt, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Een teugeldrukmeting geeft een berg aan informatie, die – mits data goed wordt geïnterpreteerd en er daadwerkelijk wat mee wordt gedaan – een wereld van verschil kan maken. Voor je rijden en voor je paard.

Met de teugeldrukmeter kunnen ruiters zichzelf niet alleen rijtechnisch verbeteren, maar ook hun paard gezond en happy houden. Dat stelt Menke Steenbergen, de bedenker en ontwikkelaar van de Ipos teugeldrukmeter.

Eyeopener

Menke, opgeleid als dierenarts en zelf amazone en instructrice, had altijd al veel interesse in hoe kreupelheden bij paarden kunnen ontstaan. “Het klinkt misschien bot, maar één van die oorzaken zit er bovenop. De ruiter kan, waarschijnlijk onbedoeld, lichamelijke problemen veroorzaken bij een paard.” Ze kwam een onderzoek tegen waarbij werd gemeten hoeveel druk er op de teugels stond tijdens het rijden. Dit werd uitgedrukt in Newton. “Ik dacht: hoeveel is dat dan in kilo’s? Het bleek ongeveer 6 kilo te zijn. Dat vond ik heel veel en ik vroeg me meteen af met hoeveel druk ik dan zelf reed. Ik heb zelf een soort meter in elkaar geklust en ging ermee rijden. Toen bleek dat ik aan de ene kant 2 kilo meer druk had dan aan de andere. Geen wonder dus dat mijn paard scheef was. Ik wist dat niet en voelde het niet. Met behulp van de teugeldrukmeter probeerde ik gelijker te worden. Daarvoor moest ik, voor mijn gevoel, superveel druk nemen op mijn lichte teugel. Dat voelde gek en had ik, zonder de metingen, nooit geweten en gedaan. Je weet vaak wel dat je scheef bent, maar niet wanneer je goed recht bent. Dat was de grootste eyeopener.”

Objectieve data

Menke vindt het mooi dat de teugeldrukmeter een stukje bewustwording veroorzaakt. “Data kan je in beweging zetten en maakt nieuwsgierig. Ik vind dat fantastisch. Data is objectief, er zit geen emotie in en er wordt geen oordeel geveld. Je kunt er wel heel veel uithalen: bijvoorbeeld of je gelijke druk hebt aan beide kanten en je paard dus recht is. Wat blijkt? Tachtig procent van de ruiters heeft meer druk op de rechterteugel.”

Terug naar de basis

“We doen allemaal veel te veel op ons paard: geven steeds maar hulpen, houden hem vast aan de voorkant, enzovoort. We moeten terug naar de basis, wist je dat je met acht hulpen een paard door een Grand Prix-proef kan sturen? Geef een hulp en doet het paard wat je wilt, dan stop je met wat je aan het doen bent. Dat is de beloning dat je paard het goede doet. Doe je dit consequent, dan heb je nog maar heel weinig en kleine hulpen nodig. Imke Schellekens-Bartels reed een lange zijde schouderbinnenwaarts. Zestig meter, waarop ze maar twee keer een kleine teugelhulp gaf ter correctie. Het kan echt!”, besluit Menke Steenbergen enthousiast.

Het volledige artikel met alle tips van Aimée vind je in Dressuur 3-2021. Hierin vertelt Menke over hoe de teugeldrukmeter je helpt om beter te rijden en je paard rechter te krijgen. Daarnaast geeft ze een aantal praktische tips. Deze editie bestel je hier.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook