Terug in het zadel met vertrouwen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Terug in het zadel met vertrouwen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je door een val of een blessure van je paard een tijdje noodgedwongen en onverwacht uit het zadel wordt gehouden, dan kan het wel eens zijn dat je een beetje onzeker wordt om er weer op te stappen.

Lastig

Zo lang dat onzekere je niet heel erg belemmert is het niet zo heel erg, maar als het je echt uit het zadel houdt of veel effect heeft op de manier waarop je rijdt, dan is het wel belangrijk dat je weet wat je eraan kunt doen.

Meerdere wegen naar Rome

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en niet iedere ruiter ervaart dezelfde problemen, maar er zijn wel een paar tips waar bijna iedereen wat aan heeft en Your Horse zette er een paar op rij.

Lijstje

Om te beginnen kun je het beste een lijstje maken waar je eerlijk opschrijft waar je tegenaan hikt. Denk bijvoorbeeld aan angst om jezelf pijn te doen bij een val of bang zijn om niet meer voor je gezin te kunnen zorgen. Daarbij kan het ook angst zijn omdat je bij een valpartij je ziek moet melden en je het gevoel hebt dat je dat je baas en collega’s daarmee teleurstelt.

Kijk door andere ogen

Lees dan vervolgens dat lijstje alsof een vriendin van je dat heeft geschreven en probeer te bedenken hoe je je vriendin zou willen helpen. Vaak kun je je zorgen dan al een beetje loslaten omdat je oplossingsgericht bezig bent en daarmee je zorgen een beetje naar de achtergrond verdwijnen.

Lijstje nummer 2

Pak dan opnieuw een blad papier en schrijf in het midden het woord rijden en schrijf vervolgens daar omheen alle dingen op die je kunt bedenken, die je leuk vindt aan het rijden. Denk aan plezier, een band opbouwen, buiten zijn, de geur, het geweldige gevoel als je iets eindelijk onder de knie hebt, die paar passen dat alles lukt en de rug van je paard het allermooiste plekje van de wereld is.

Lees dat lijstje regelmatig even door en probeer alle positieve dingen van het rijden die je opgeschreven echt even te voelen daarbij. Onthoud wel dat de training van je brein net zo intensief is als het trainen van je lichaam, dus neem de tijd om je dit eigen te maken.

Oefenen

Met het vinden van oplossingen voor de punten op het eerste lijstje en het leren focussen op de positieve gevoelens die je hebt bij het rijden, heb je vaak al een hele grote stap gezet om weer met vertrouwen te kunnen rijden. Je kunt niet aan twee dingen tegelijk denken, dus als je zorgt dat je vooral je hoofd vult met al het moois van het rijden, dan heb je geen plek voor ‘Wat als … ?’

Hulp

Zorg er tot slot voor dat je niet alleen aan de gang gaat, maar dat je je instructeur om hulp vraagt bijvoorbeeld. Vaak is dat net even fijner rijden rijden als je weet dat er iemand met je mee kijkt en je ook even kan helpen als je ergens tegenaan loopt. En als die even niet beschikbaar zou zijn, dan in ieder geval iemand die je een vertrouwd gevoel geeft als je aan het rijden bent.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook