Tegen de hand • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tegen de hand

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je paard tijdens het rijden zo nu en dan ineens zijn neus in de lucht steekt en tegen je hand komt, dan kan dat heel vervelend zijn. ALs het bij slechts een enkele keer blijft, dan is het meestal wel voldoende om rustig door te blijven werken en gaat het dan ook weer over, maar als het vaak gebeurt, wil je daar graag iets aan doen.

Meerdere oorzaken

Als een paard regelmatig even tegen de hand komt, dan kan dat door meerdere dingen veroorzaakt worden en Howtodressage zette een aantal van deze mogelijkheden op een rijtje.

Tanden of bit

Voordat je gaat proberen het probleem rijkunstig verder op te lossen zou je in ieder geval moeten uitsluiten dat het met de tanden van je paard te maken heeft of met zijn bit. Tegen de hand komen is iets dat meestal niet zomaar gebeurt en als er een wolfstandje zit bijvoorbeeld of je paard heeft iets anders aan zijn gebit, dan is dat vaak reden om de ruiterhand niet te willen aanpakken.

Teugelvoering

Als je paard gezond is en zijn hoofdstel, bit en zadel passen goed, let dan kritisch op of je je teugels niet te strak vast hebt of dat je te grove hulpen geeft met je hand. Een paard kan maar op een paar manieren zijn ongenoegen kenbaar maken en tegen de hand komen is daar een van. Als ruiter moet je zorgen dat je de hulpen zo klein mogelijk geeft en precies groot genoeg dat je paard je kan begrijpen.

Stapje terug

Wanneer het probleem niet wordt veroorzaakt door te strakke teugelvoering, probeer dan een stapje terug te doen in de training en ga weer een tijdje voltes rijden en achten vragen van je paard. Laat hem vanuit je binnenbeen naar je buitenhand lopen en duw hem met je zit en benen naar je hand toe. Oefen veel met langer laten en weer oppakken en ga pas weer rechtuit verder als je voelt dat het contact van achter naar voren constant, elastisch en zacht is.

Altijd naar voren

Zoek de oplossing in het naar voren rijden van je paard en veel voorwaarts-zijwaartse oefeningen vragen. Concentreer je op de souplesse van je paard en zijn antwoord op je been en probeer hem niet met kracht op zijn plek te houden. Zelfs al zou dat even lukken, je lokt alleen maar meer verzet uit, de beste weg is van achter naar voor door zijn lijf. Daarmee herstel je de verbinding naar je hand.

Geven en niet nemen

Onthoud tot slot dat je als je paard gezond is en je bent bezig hem met correcte training meer nageeflijk te rijden dat je het contact met je hand altijd geeft aan je paard en dat je het niet neemt. Je kunt de teugels op maat nemen en zacht contact maken met de mond, maar de verbinding van achter naar voren kan alleen ontstaan als je paard naar je hand toe loopt.

Bron: Howtodressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.