Stel je paard gerust • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Stel je paard gerust

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Net als mensen zijn paarden ook allemaal anders. Het ene paard is van nature zelfverzekerd en het andere paard juist onzeker. Om het beste uit je paard te kunnen halen, moet je dus als ruiter proberen te achterhalen wat de beste benadering is in de training en dat kan vooral met een onzeker paard best wel eens lastig zijn.

Horse.co verzamelde daarom wat tips waar je als ruiter iets aan kunt hebben en de belangrijkste daarvan is dat je moet proberen je paard gerust te stellen. Dat is vaak de eerste stap, want een paard dat zich op zijn gemak voelt is beter in staat om zijn werk te doen en nieuwe dingen te leren.

Thuis

Veel paarden zijn als ze van huis zijn wat onzekerder, zeker als ze nog jong zijn of weinig ervaring hebben, maar als je paard thuis al onzeker en angstig is, dan is dat wel een extra aandachtspuntje. Vaak moet je dan niet alleen kijken naar hoe hij gaat met rijden, maar is het zinvol om het hele plaatje onder de loep te nemen. Staat hij fijn in zijn box, heeft hij genoeg vrije beweging met paarden waarmee hij het kan vinden, krijgt hij het juiste voer en is hij lichamelijk in orde. Dat zijn allemaal punten, die als ze niet kloppen bij kunnen dragen aan de onzekerheid en daarom is het belangrijk om te weten dat dat in orde is.

In de baan

Wanneer in zijn dagelijkse leven alles klopt, maar hij is toch in het werk thuis onzeker en heeft vooral in de rijbaan last van zijn onzekerheid, probeer dan te herleiden of er ook echt dingen zijn waar hij bang voor is of dat het voornamelijk spoken zijn.

Voelt hij zich beter met meerdere paarden in de rijbaan of is hij juist meer ontspannen als hij alleen is. Hoewel je het niet altijd voor het zeggen hebt, zou je in ieder geval in het begin kunnen proberen daar rekening mee te houden. Als je je onzekere paard meer kunt laten ontspannen, wordt hij ook minder onzeker. Dus als je hem gerust kunt stellen met een of meer andere paarden in de baan, dan heb je de eerste stap naar meer ontspanning gezet. Hoe fijner hij gaat, hoe meer je dat weer kunt afbouwen.

Vertrouwen geeft vertrouwen

Hoe meer je paard merkt dat hij op jou als ruiter kan vertrouwen, hoe meer zijn zelfvertrouwen groeit. Dus als ruiter moet je de rots in de branding zijn voor je paard. Dat doe je door consequent te zijn in je hulpen, in wat je van hem verwacht en in wat je van hem vraagt. Zorg dat je hem geen dingen laat doen waar hij (nog) niet aan toe is en probeer veel succesmomentjes te bereiken. Hoe constanter je als ruiter bent, hoe relaxter je paard wordt. En dat leidt dus weer naar meer zelfvertrouwen.

Tot slot

Samengevat kun je dus zeggen dat het hele plaatje rondom je paard moet kloppen en dat alles bijdraagt aan de groei van zijn zelfvertrouwen. Daarbij moet je proberen een zo goed mogelijke ruiter te zijn voor je paard, zodat je hem op de juiste manier kunt rijden. Neem dus de tijd om de onzekerheden van je paard op te sporen en hem te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Wanneer je dit consequent en geduldig doet, dan helpt dat om alles uit je paard te kunnen halen wat erin zit en bovendien daar samen plezier aan te beleven.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook