Stappen in de proef • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Stappen in de proef

Foto: www.arnd.nl

Lekker ontspannen stappen met je paard in een proef is voor sommige ruiters best nog wel eens lastig. Ook al kun je thuis prima stappen met je paard, op wedstrijd is het vaak net wat spannender en daarbij zit er ook een punt waar het moet beginnen en ook waar het weer eindigt. Daarbij moet je paard naast ontspannen ook voldoende actief zijn.

Voor Horse and Hound reden om een paar tips te verzamelen.

Oefenen

Om te beginnen moet je het stappen oefenen. Dat klinkt logisch, maar toch wordt het nog wel eens vergeten, omdat je al zo veel andere dingen uit de proef aan het oefenen bent. Zorg dat je elke keer dat je je paard rijdt ook aandacht besteedt aan de stap. Of je nu een pittige training in de rijbaan doet of dat je een buitenrit maakt, stappen doe je altijd, dus zorg dat je dat met aandacht doet en leer je paard ontspannen in stap en maak ook overgangen in de stap.

Been eraan

Leer je paard dat hij moet stappen terwijl je je been eraan houdt. Je hoeft hem zeker niet elke pas te drijven, maar hij moet leren dat je been langs hem heen hangt en dat je het af en toe ook gebruikt.

Ontspan

Als je wilt dat je paard ontspannen stapt, zorg dan dat je zelf ook ontspannen zit en met hem mee beweegt in de stap. Wees zacht met je handen, maar zorg wel dat je contact houdt.

Geleidelijk

Laat je paard je hand volgen en geef hem geleidelijk meer teugel. Zo kun je hem met je been achter je hand aan houden. Wanneer je de teugel losgooit als je wilt dat hij zich strekt en groter gaat stappen, dan is hij ineens de verbinding kwijt en dat is niet goed voor de ontspanning. Maar let ook op dat je de teugels geleidelijk weer oppakt.

Moedig hem aan

Porbeer hem zeker thuis in de training ook met je stem aan te moedigen om door te blijven lopen, je hand op te zoeken en beloon hem ook met je stem als hij doet wat je vraagt.

Pak hem op en laat ook weer los

Leer je paard thuis al dat er niet altijd iets hoeft te gebeuren als je je teugels weer oppakt. Vaak wordt er na het oppakken van de teugels een overgang gevraagd, maar je kunt zeker thuis, ook oefenen om een stukje de stap te vergroten, je paard weer wat meer op te pakken en dan nog een keer te vergroten in stap of hals te strekken. Zo leert hij dat hij niet hoeft te gaan anticiperen op een draf- of galopovergang.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook