Spijkerpoepen voor ruiters? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Spijkerpoepen voor ruiters?

Foto: Ruiterpilates

Soms moet je de box uit. Niet je paard, maar jijzelf als ruiter, in je hoofd. Creatief denken. Omdat het verfrissend werkt en omdat je de kreet ‘diep zitten’ vaak genoeg hoorde. Maar nog steeds niet diep in dat zadel kan zinken.

Tip

Sara Ouwehand heeft daarvoor een goede tip: “Denk aan spijkerpoepen.” Het is even omdenken, beter worden als je niet in het zadel zit, maar met deze oefening, die iedereen wel kent kunt je wel echt dieper leren zitten.

Ruiterpilates

Sara Ouwehand won in 2018 met haar Ruiterpilates de titel Horses Product van het Jaar in de categorie ‘Diensten & Opleidingen’. Ruiterpilates maakt het verschil tussen een houding aannemen en werkelijk goed in het zadel zitten. Voelend zitten is voelend rijden: het begin van harmonie. Dat is kort samengevat de filosofie van Ouwehand.

Hoe dan?

“Een gangbaar advies? ‘Je moet je bekken kantelen’. Op zich een goed idee, maar te vaag. Te ongenuanceerd. En jij weet ook, bij paardrijden gaat het nou nét om de nuances”, vervolgt Ouwehand. ” Kijk, ruiters maken die beweging vaak te groot. Dan ligt het kantelpunt te hoog, bij de navel of het middenrif.”

En dat moet je dus niet willen

Dat wil je niet want daar spannen je billen van aan en je bovenlichaam kiept naar voren. “Dat schiet dus duidelijk zijn doel voorbij. Aan de andere kant … ik heb me de blubber geluld over hoe-dan-wel.”

Er is hoop

“Verbluffende eenvoud, ik hou er van”, zegt Ouwehand. “Pak een spijker, touwtje en een lege wijnfles van het weekend. Ga poepen, ouderwets spijkerpoepen. Wie kan dat nou niet? Dus er is hoop, voor iedere ruiter. Want het gaat om die beweging van het bekken.”

Die hele lage kanteling

Waarbij je niet je hele romplijn uit model trekt. Of van je billen twee bakstenen maakt. Dat kan echt alleen als je de kanteling zo laag maakt. En de beweging klein. Het is even wennen, maar dan wordt het al snel heel logisch. Kortom ….
Poepze!

Tekst: Sara Ouwehand. Ruiterpilates
Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.