Spelen met je paard: simpele trainingstips om leren leuk te houden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Spelen met je paard: simpele trainingstips om leren leuk te houden

Foto: Jessica Pijlman

Als je dressuurmatig traint met je paard, is er altijd een risico dat je te vaak hetzelfde doet. Dat is saai voor jou, saai voor je paard en kan zelfs tot overbelasting leiden. Af en toe spelen met je paard kan sleur voorkomen.

Nieuwe dingen leren kan (en moet) leuk zijn! Probeer een wat speelsere houding te hebben ten opzichte van je training. Waarom het wijken niet oefenen als je op een breed pad aan het buiten rijden bent?

Of leg eens een aantal balken parallel aan elkaar op de grond aan het begin van een lange zijde. Oefen een stukje travers tussen de balken door om daarna aan te springen en naar het einde van de lange zijde te galopperen. Als je een speelse houding hebt in je training, zijn er eigenlijk geen regels. Het zal je verrassen hoeveel je daarmee kan bereiken.

Lol met je knol

Het ‘spelen’ kan je paard helpen om fysiek sterker te worden, maar je leert je paard ook nieuwe dingen en hij blijft fris in het hoofd. Als je regelmatig ‘speelt’ worden de oefeningen in de proef misschien zelfs wel heel makkelijk in vergelijking met wat je thuis allemaal bedenkt.

Spelen met de eenvoudige galopwissel

Begin met je stap-galop-stap overgangen te zien als een ritme-oefening, die je op je gehoor doet. Luister naar het geluid van de hoeven in stap en galop. Dan kom je tot: ka-ta-klop ka-ta-klop ka-ta-stap-stap-stap ka-ta-klop ka-ta-klop ka-ta-klop ka-ta-stap-stap-stap.

Houd dat ritme in gedachte en ga op de diagonaal de eenvoudige galopwissels rijden alsof het (vliegende) wissels om de vier zijn. Tellen is daarbij essentieel. Dus je rijdt vier passen galop, drie passen stap, vier passen galop op het andere been, enzovoort.

Als dat lukt kan je het moeilijker maken door deze wissels op de AC-lijn te rijden. En als je dat ook onder de knie hebt, probeer het dan met maar drie galopsprongen. Dit is een fantastische oefening om je paard te verzamelen, recht te richten en aan de hulpen te rijden, waarbij je ook de eenvoudige galopwissels goed bevestigt. Blijf dit meenemen in je training totdat de enkele eenvoudige galopwissel op X belachelijk eenvoudig aandoet.

Werkpirouette erbij

Wanneer je de eenvoudige galopwissel zo goed onder controle hebt, dan ben je al bezig met de basis voor de galop pirouettes. Bij een goede eenvoudige galopwissel draagt je paard al net zo op het achterbeen als in een galop pirouette. Het draaien van de pirouette zelf is – als hij al goed draagt – relatief gemakkelijk. Als je eenvoudige wissels dus gemakkelijk aanvoelen, doe dan eens een kwart pirouette in plaats van de overgang naar stap. Zo kun je al spelen met de pirouettes, lang voor je ze ‘nodig’ hebt in een proef. Je paard leert daarvan dat het eigenlijk een kleine uitbreiding is op iets dat hij al heel goed kan.

Cadeautjes in ontvangst nemen

Veel onderdelen en oefeningen volgen elkaar logisch op in de dressuur. Maar soms geeft je paard je een onverwacht cadeautje in de training. Als je flexibel en speels bent in je training, kan je zo’n cadeautje herkennen en in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld als je paard een vliegende wissel doet in de contragalop. Zie dit niet als een ongehoorzaamheid of fout, maar als een onverwacht cadeautje. Zorg dat je daarna de miscommunicatie tussen jullie wegwerkt en dat je paard begrijpt dat hij contragalop moet doen. Je paard hoeft niet gestraft te worden als hij zo zijn best doet.

Balans en harmonie

Een speelse oefening voor meer balans en harmonie, is luisteren naar je paard en proberen om hem naar jou te laten komen. Voorwaarde daarbij is wel dat jij de bewegingen van je paard kan volgen en dat je een onafhankelijke zit hebt, waarbij je zelf kan blijven zitten zoals je wilt, onafhankelijk van wat het paard onder je doet.

Probeer in het rijden te ‘luisteren’ naar je paard en te ontdekken wanneer hij zijn balans begint te verliezen. Ga dan expres zelf in de balans zitten die je wilt en lichtrijden of doorzitten in het ritme dat je graag zou hebben. Daarmee vraag je je paard om ‘naar jou toe komen’.

Als het lukt om je paard weer te laten aansluiten en zijn balans onder jou te herstellen, bereik je de balans en harmonie die van een goede proef een geweldige proef kan maken. Het idee achter deze oefening is dat je paard net zo graag die harmonie wil bereiken als jij en er net zo veel van geniet als dat lukt.

Bron: Howtodressage.com / Dressuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook