Spelen met cavaletti • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Spelen met cavaletti

Foto: Quillemette Kraaikamp

Werken met balkjes of cavaletti is een hele waardevolle aanvulling op de training van je dressuurpaard. Je kunt het gebruiken om je paard oplettender te maken, maar ook om hem sterken er handiger te laten worden.

Eerst ‘gewoon’

Hoewel je in het begin vaak blij bent als je paard rechtuit netjes over een rijtje balkjes draaft of galoppeert, kan het na verloop van tijd ook saai worden om iedere keer hetzelfde lijntje te volgen en daarom gaf Ingrid Klinke op Horse and Rider een oefening, die je kunt gebruiken als variatie in het werk met balkjes.

Volte

Leg aan een kant van de rijbaan vier cavaletti neer op een grote volte op positie 12 uur, 3 uur, 6 uur en 9 uur en houd net genoeg ruimte over aan de zijkanten bij hoefslag om erlangs te kunnen rijden. (Klik hier voor een plaatje, scroll een klein stukje naar beneden)

Oefening

Laat de cavaletti in het begin plat op de grond liggen en galoppeer dan op de volte waarbij je over het midden van de 6 en de 12 galoppeert en om de 3 en de 9. Als dat goed lukt neem dan ook de 3 en de 9 mee en probeer echt goed over het midden te galopperen. Tel de galopsprongen en probeer om elke keer hetzelfde ritme te houden.

Lastig

Wanneer je merkt dat je paard het lastig vindt, vraag dan eerst hetzelfde in draf en galoppeer pas weer aan als je paard zich op beide handen goed redt in draf. Neem tussendoor ook af en toe even een stappauze en houd goed in je achterhoofd dat dit best een intensieve training is voor je paard.

Omhoog

Lukt het goed om op de volte over de platte cavaletti te draven en te galopperen, leg dan de cavaletti omhoog. Zorg dat je paard voorwaarts blijft zonder dat hij snel gaat of terugkomt en probeer te voelen wat er gebeurt als hij over de cavaletti galoppeert of draaft. Wanneer je dit werk wat vaker met je paard doet, dan zul je ook gaan merken dat dit echt zorgt voor goede spieropbouw en steeds beter door zijn lijf gaan.

Op die manier voeg je niet alleen wat extra variatie toe, je paard gaat er ook nog eens beter van bewegen en hij wordt er steeds losser en leniger van.

Bron: Horseandrider

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook