Souplesse in een paar stappen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Souplesse in een paar stappen

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Voorwaarts-zijwaartse oefeningen zijn heel goed om je paard los te werken en zijn souplesse te verbeteren. Wijken voor het been is de eerste voorwaarts-zijwaartse oefening, die voorkomt in de opleiding van je dressuurpaard, maar die oefening kun je altijd blijven gebruiken in je training.

Binnenbeen-buitenhand

“Wijken is een hele fijne oefening om je paard aan te moedigen om voor je binnenbeen opzij te gaan en richting je buitenhand te lopen”, aldus Dan Greenwood op Your Horse. “Dat is goed omdat hij zo leert meer gewicht te dragen met zijn binnenachterbeen en voorwaarts door zijn lijf naar de ruiterhand te lopen.”

Begin

Wanneer je begint met wijken kun je dat volgens Greenwood het beste doen door op de korte zijde af te wenden zo’n vijf meter voorbij de A of de C en daarvandaan je paard meenemen richting de hoefslag. Afhankelijk van het niveau van jezelf als ruiter en de africhtingsgraad van je paard kun je daar dan nog een hoop mee spelen.

Let op dat je eerst even rechtuit rijdt na het afwenden en neem dan je paard mee opzij voor je been tot je op de hoefslag bent aangekomen en rijd dan weer rechtuit verder. Vraag maximaal een klein beetje stelling, maar laat je paard wel evenwijdig aan de hoefslag gaan.

Schoudervoor

Wanneer je het een beetje moeilijker wilt maken, laat je paard dan wijken naar de hoefslag en vraag hem dan in plaats van rechtuit te laten gaan om een stukje schoudervoor en laat hem pas daarna rechtuit gaan. Het voordeel daarvan is dat hij leert nog iets meer gewicht te dragen met zijn binnenachterbeen, iets meer buigt om je binnenbeen en je hem nog meer bevestigd naar je buitenhand kunt rijden.

Weer terug

Met het schoudervoor gaan heb je ook de eerste stap al gezet om terug de baan in te appuyeren als je paard daar aan toe is. Neem hem dan na een klein stukje schoudervoor appuyerend weer mee van de hoefslag af. Is je paard daar nog niet aan toe dan kun je hem ook laten wijken voor je buitenbeen terug de baan in. Laat hem dan wel eerst even recht worden na het schoudervoor of sla het schoudervoor gaan eerst nog even over.

Heen en weer

Uiteindelijk kun je ook door het midden van de bak steeds enkele meters heen en weer blijven gaan. Vraag een paar passen wijken naar de ene kant, doe een pasje rechtuit, vraag een paar passen wijken naar de andere kant of laat je paard een paar passen appuyeren en herhaal dit een paar keer. Je paard wordt hier oplettend van en soepeler en sterker.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook