Schrikken zonder reden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schrikken zonder reden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je paarden rijdt, weet je dat ze ook wel eens schrikken of wegspringen. Een paard kan schrikken als er onverwachts iets gebeurt of als hij een voorwerp ziet dat hij eng vindt. Maar soms schrikken ze uit het niets of in ieder geval van iets dat je als ruiter niet ziet en als dat vaker voorkomt is dat best lastig.

Lichamelijk

Het eerste wat je als ruiter zou moeten doen wanneer je een paard hebt dat zonder duidelijke reden schrikt en wegspringt is kijken of daar een lichamelijke oorzaak voor is. Als een paard pijn heeft dan kan zich dat uiten in schrikkerig gedrag, maar het kan ook pijn of ongemak zijn vanwege slecht passend harnachement.

Energie

Zodra pijn en ongemak zijn uitgesloten, moet je zoeken naar factoren die van invloed kunnen zijn, zoals het opbouwen van te veel energie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen komen door te veel voer of door te weinig vrije beweging. Laat je voor het voerschema van je paard adviseren door mensen met kennis van zaken en houd ook goed in de gaten hoe je paard eruit ziet. Te veel voer is niet alleen niet goed omdat de overtollige energie vaak niet wordt gebruikt voor het werk, maar het brengt ook extra risico’s met zich mee voor de lichamelijke conditie van je paard.

Beweging

Wanneer je paard (tijdelijk) minder vrije beweging heeft en daar dan te veel energie van krijgt, neem hem dan aan de longe voordat je gaat rijden. Dan kan hij op een gecontroleerde manier even zijn overtollige energie kwijt en kun je als je opstapt met hem aan de slag.

Focus

Als bovenstaande is gecontroleerd en je paard nog steeds te pas en te onpas schrikt en probeert weg te rennen, kijk dan eens kritisch naar de training. Je instructeur kan je helpen je paard op de juiste manier te trainen en hem zo meer gehoorzaam te maken. Als ruiter moet je de leiding nemen over je paard en je moet hem vertellen wat hij moet doen. Wanneer je het ene na het andere rondje in de baan maakt zonder hem echt aan het werk te zetten, dan heeft hij alle tijd om eens goed om zich heen te kijken. Zorg ervoor dat je de aandacht van je paard bij jouzelf houdt. Zet hem aan het werk en blijf zelf ook op je paard gefocust. Want als je zorgt dat je allebei volledig geconcentreerd bent op het werk, dan merk je zelf op wanneer je paard iets verandert en kun je met kleine hulpen zijn aandacht erbij houden. Dan heeft hij ook geen tijd om te schrikken.

Bron: Horse.co

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook