Schouders in evenwicht voor betere wendingen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schouders in evenwicht voor betere wendingen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bij wendingen en voltes wil je graag dat je paard in balans is en buigt van zijn staart tot aan zijn neus. Dat hij om je binnenbeen moet buigen hoor je vaak, maar als je paard niet helemaal fijn door de wendingen gaat moet je ook goed letten op zijn schouders.

Plaatje

Omdat een plaatje vaak meer zegt dan alleen woorden plaatste Dressagetoday een tekening waarbij de schouders van een paard vergeleken worden met een weegschaal. Zorg dat de weegschaal in balans blijft, dan blijft je paard ook in balans.

Hangen

Wanneer je zelf teveel naar binnen hangt in de wending, dan laat je paard zijn schouder aan de binnenkant ook eerder zakken. Het gevolg daarvan is dat hij om zijn balans te bewaren ook naar binnen gaat hangen en daarbij naar de tegenovergestelde kant gaat kijken. Waarschijnlijk ‘pakt’ hij dan ook het bit vast aan de binnenkant van de wending, maar ook als hij niet sterk wordt is hij niet meer mooi van achter naar voren gebogen en nageeflijk.

Twee handen

Blijf je hem netjes naar je beide handen rijden en houd je daarbij je eigen schouders en die van je paard netjes in balans, dan kun je hem wel voldoende buigen in zijn lijf om een nette wending te kunnen rijden.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook