Ruiters met lange tenen zitten beter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ruiters met lange tenen zitten beter

Foto: Sara Ouwehand

“Ja, je moet sportief zijn. Niet alleen in de baan, ook daarbuiten. Netjes je mest opruimen, een ander haar Krack C gunnen en niet vloeken bij een slechte uitslag. Maar soms … kunnen je tenen niet lang genoeg zijn. Want functioneel zitten? Dat begint in je voeten”, zo vertelt Sara Ouwehand van Ruiterpilates.

Gevolgen

Ouwehand legt uit: “Als je voeten verstrakken, heeft dat ook gevolgen in de rest van je lichaam. Zo worden niet alleen je tenen korter, maar ook je voetbogen en die spiegelen de boog van je bekkenbodem. Zelfs de boog van je middenrif staat hiermee in verbinding.”

Ruiterpilates

Sara Ouwehand won in 2018 met haar Ruiterpilates de titel Horses Product van het Jaar in de categorie ‘Diensten & Opleidingen’. Ruiterpilates maakt het verschil tussen een houding aannemen en werkelijk goed in het zadel zitten. Voelend zitten is voelend rijden: het begin van harmonie. Dat is kort samengevat de filosofie van Ouwehand.

Check de spanning in je tenen

Als je voeten verstrakken, worden dus niet alleen je tenen korter, maar ook je voetbogen. Dat spiegelt de boog van je bekkenbodem. Je bekkenbodem trekt dan samen en daardoor heb je veel minder zadelcontact. Je kan minder diep zitten. Daarbij, de boog van je middenrif spant ook aan. Ontspannen doorademen kan je zo wel vergeten. Ook niet bevorderlijk voor je ruiterhouding. Check daarom eens hoe vaak je je tenen aanspant tijdens een moeilijke oefening.

Ontspanning als uitgangspunt

“Nu beweer ik niet dat je je bekkenbodem nooit mag aanspannen, maar het uitgangspunt is ontspanning. En daar heb je echt lange tenen voor nodig. Dus zachte voetbogen “, vervolgt Ouwehand. “Daar heb je verbluffend eenvoudige oefeningen voor en daarom start Ruiterpilates iedere les met voetoefeningen. En voor wie zelf vast aan de slag wil: alleen al het stevig rollen met je voet over een tennisbal kan helpen.”

Maatje groter

“Ik zeg, we gaan er voor. Heel hippisch Nederland een schoenmaat groter”, besluit Ouwehand.

Tekst: Sara Ouwehand. Ruiterpilates
Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook