Ruiterhouding en verruiming • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ruiterhouding en verruiming

Galopuitstrekken van Hans Peter en Johnson!

Wanneer je met je paard werkt aan het verbeteren van de verruimingen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt dat hij in balans is. Daarnaast wil je dat hij voldoende los is om te kunnen verruimen en dat hij voldoende voor je been is.

Houding

Maar er zijn nog een paar dingen die belangrijk zijn om aan te denken als het gaat om het verbeteren van het verruimen zoals je eigen balans en het belang van een goede positie van je lichaam daarbij.

Skateboard

Biomachanica-expert Susanne von Dietze gaf op Dressagetoday een paar tips hiervoor en begon met een voorbeeld van een skateboard. “Stel jeelf eens voor dat je op een skateboard staat en je wilt naar voren. Dan leun je kort even naar achteren zodat je benen een voorwaartse impuls aan het skateboard geven en het gaat rijden. Als je dan niet snel genoeg bent en met je bovenlichaam weer recht boven je benen staat, dan zit je achter je skateboard op de grond en zie je je board wegrijden zonder jou.”

In plaats van een grote zet naar voren waarbij je achterover uit je evenwicht raakt, kun je dus beter zorgen dat je in een paar kleine duwtjes naar voren komt, waarbij je je houding steeds weer kunt corrigeren.

Naar voren

Leun je op het skateboard teveel naar voren, dan dus je het board naar achteren toe onder je vandaan en val je op je gezicht. Voor een goed resultaat is het niet naar voren gaan hangen dus net zo belangrijk als het niet naar achteren hangen.

Trampoline

Om nog een idee te krijgen van hoe dat zou moeten voelen kun je jezelf voorstellen dat je voorwaarts wilt bewegen terwijl je op een trampoline springt. “Als je een hupje naar voren springt op de trampoline en je wilt niet achterover vallen, dan zorg je dat je je hoofd boven je voeten houdt in het naar voren huppen”, aldus Von Dietze. “Dat is makkelijker bij een klein hupsje dan bij een hele grote sprong,, maar je moet in ieder geval zorgen dat je je bovenlichaam naar voren beweegt met de rest van je lichaam mee.”

In het zadel

In het zadel gebeurt er eigenlijk hetzelfde. Je wilt groter naar voren en om je paard echt goed te kunnen laten verruimen, moet je zorgen dat je zelf in balans blijft. Denk dus aan het skateboard of de trampoline wanneer je aan het oefenen bent met je paard om het verruimen te verbeteren.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook