Maak optimaal gebruik van je buitenritten • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Buitenrijden is niet alleen leuk voor de ontspanning en de afwisseling voor zowel paard als ruiter, het is ook een uitermate goede gelegenheid om een beetje geïmproviseerd te trainen.

Op het harde

Ruiters denken soms dat buitenrijden alleen maar goed is voor een paard, wanneer je op een ruiterpad kunt rijden, maar ook als je alleen maar op of langs de verharde weg kunt rijden, is buitenrijden een goede aanvulling. Verandering van omgeving zorgt ervoor dat je paard niet alleen maar  de muren van de binnenbaan of hekjes van de buitenbaan ziet, maar dat hij ook andere indrukken opdoet. Daarnaast gebruikt een paard zijn spieren anders als je hem op een harde ondergrond rijdt, waardoor hij ook zijn spieren meer ontwikkelt.

Rechte lijnen

Rechtuit rijden op een stevige ondergrond zorgt er ook voor dat je je langere tijd achter elkaar kunt concentreren op je paard rechtrichten, waarbij je midden op je paard kunt blijven zitten en hem steeds meer naar beide handen toe kunt rijden. Pas wel op als je op verharde wegen rijdt, dat je je paard niet overneemt door eindeloos te blijven draven. Ook buiten is afwisseling belangrijk en moet je rustpauzes inlassen in het werk waarbij je je paard even op adem laat komen met een lange teugel.

Oefeningen

Heb je tussendoor de mogelijkheid om in een brede berm te rijden of misschien zelfs wel een grasveld, doe dan wat oefeningen als afwisselend links en rechts schoudervoor rijden of wijk een aantal keer een paar pasjes heen en weer voor je been.

Wat ook een leuke oefening is als je de berm tot je beschikking hebt is om overgangen te maken bij bepaalde punten. Draaf bijvoorbeeld aan bij de eerste boom, galoppeer dan aan bij de volgende en maak weer een overgang terug bij een volgende boom. Op die manier ben je ook bezig met de training, maar dan net even wat anders dan normaal.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.