Zet je paard in de 'Drive' • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je weet dat het belangrijk is dat je paard voor je been is als je hem aan het rijden bent. Dan reageert hij licht op je hulp en kun je hem mooi van achteren naar voren door zijn lijf werken. Maar voor het been is soms lastig uit te leggen, je paard moet voorwaarts reageren, maar niet gaan rennen.

Drive

Om een idee te hebben hoe het zou moeten voelen als een paard goed voor het been is, kun je je volgens Grand Prix-amazone Ana Gilmour voorstellen dat je in een automaat rijdt. Als je bij een automaat niet remt en geen gas geeft, dan gaat de auto rijden. De ene auto zal iets sneller gaan dan de andere en dat is ook bij paarden het geval, maar hij gaat in ieder geval rijden als je hem de Drive zet en verder niets doet.

Meenemen

Een paard dat voor het been is neemt je voor je gevoel mee in plaats van dat je hem ergens heen moet duwen. Je kunt je been ontspannen langs je paard laten liggen, ontspannen in je zit en je voelt de energie van achteren naar voren in de richting van je hand gaan. Wanneer je een beetje druk met je been of je zit geeft dan antwoordt je paard direct en gaat hij groter naar voren of opzij, afhankelijk van wat je vraagt. Je hebt je been niet nodig om hem iedere pas aan de gang te houden, je kunt je been gebruiken om iets meer energie op te wekken, een iets grotere pas te laten maken of bijvoorbeeld om hem zijn achterbeen mooi opzij onder zijn lijf te laten zetten.

Losgelaten

Een paard dat voor het been is is losgelaten in zijn lijf en loopt naar je beide handen toe. Met deze losgelatenheid kun je als ruiter kleine hulpen geven, waar je paard optimaal op antwoordt. Het is dan ook goed mogelijk om je paard hoger of lager in te stellen en om hem lang en laag over zijn rug te rijden.

Ruiterhulp

Om je paard in de Drive te kunnen zetten moet je als ruiter wel aan een paar voorwaarden voldoen. Je moet goed kunnen zitten en consequent zijn in het geven van de hulpen en het verwachten van antwoorden. En verder moet je kunnen ontspannen als je paard je antwoord geeft en hem belonen als hij doet wat je van hem vraagt of dit probeert te doen.

Oefening

Gilmour gaf op Dressagetoday een oefening waarmee je kunt checken hoe goed je paard voor je been is – en als dat niet zo is, waar je hem mee voor het been kunt krijgen.

  • Begin in stap en geef je paard met twee benen tegelijk een drukje met je kuit. Ontspan daarna direct je been. Als het goed is is je paard weggedraafd.
  • Is hij niet weggedraafd, geef hem dan opnieuw een beenhulp, maar dan wel groter dan de eerste keer en ontspan opnieuw.
  • Heeft hij dan nog geen antwoord gegeven, geef hem dan een tik met je zweep en ontspan ook weer.
  • Zodra hij wegdraaft, beloon je hem met je stem en eventueel met een klopje of een aai.

Herhaal

Gebruik dit principe voor iedere overgang die je vraagt en zorg dat je altijd krijgt wat je vraagt zodat je hem altijd kunt belonen voor zijn antwoord. Kwam het zover dat hij een correctie nodig had voor hij antwoord gaf, neem hem dan nog een keer terug en vraag de overgang opnieuw met een klein drukje van je kuiten en werk de stappen nog een keer af als het nodig is.

Overgangen

De volgende oefening, die je kunt doen om je paard goed voor je been te krijgen is om hem als je draaft voor iedere hoek een pas stap te laten doen en dan weer door te draven.

  • Draaf rechtuit en maak een meter of acht voor de hoek een overgang naar de stap.
  • Laat hem echt maar een pas stappen.
  • Draaf weer aan en rijd de hoek door in draf.
  • Zorg dat hij actief en mooi gebogen door de hoek gaat en herhaal dit acht meter voor de volgende hoek.
  • Vergeet niet om hier de overgangen ook weer te maken vanuit dat kleine kneepje met je kuit en vergeet ook niet te belonen.
  • Let op dat je hem echt een pas laat stappen en laat hem niet half dribbelend een pasje stappen voor hij weer in draf valt.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.