Zet in op mooie eenvoudige wissels • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zet in op mooie eenvoudige wissels

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je lekker bezig bent met je paard en je merkt dat hij steeds een beetje meer leert, dan komt er een moment dat je kunt beginnen met een eenvoudige wissel. Als wedstrijdruiter kom je deze op een gegeven moment in de proef tegen, maar ook als je gewoon lekker thuis rijdt en het beste uit je paard wilt halen, is het een goede oefening om hem te leren.

Goede voorbereiding

Net als met veel dingen, die je je paard leert, is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding. Je paard moet goede overgangen kunnen maken van de stap naar de draf en naar de galop en ook weer terug, maar ook van de draf naar de galop en weer terug, dat blijft een overgang, die altijd belangrijk blijft, ook als je paard eenmaal een goede overgang van de galop naar de stap kan maken.

Hulpen

Het klinkt bijna te simpel, maar het is voor een goede eenvoudige wissel belangrijk dat je paard goed aan de hulpen is. Hij moet op de galophulp links of rechts aangalopperen, net wat je vraagt. En dat moet hij niet alleen doen op een volte of in een hoek, hij zou overal vanuit de draf of de stap in galop moeten kunnen aanspringen, die je vraagt. Dat is ook voor de verdere opleiding van je paard belangrijk.

Oefenen

Ga voordat je gaat beginnen aan de eenvoudige wissels ook voldoende aandacht besteden aan de overgangen galop-stap. Zorg dat je paard leert goed door te stappen na de overgang en neem de eenvoudige wissel pas mee als je paard echt in alle rust een goede overgang stap-galop en galop-stap kan maken. Oefen de eenvoudige wissels dan ook in de hele baan en niet alleen maar op een diagonaal of korte zijde.

Spelen

Speel ook een beetje met de overgangen door bijvoorbeeld eerst drie keer een overgang te vragen waarbij je in dezelfde galop aanspringt als dat je reed en dan pas een keer om de andere galop vraagt. Beloon je paard voor zijn antwoord en blijf er telkens opnieuw naar streven om alles met zo klein mogelijke hulpen te vragen aan je paard.

Bron: Horseandrider

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook