Zet de motor van je paard op tijd aan • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zet de motor van je paard op tijd aan

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je paard wil je graag dat hij van achteren naar voren loopt, waarbij hij zich loslaat in zijn lijf en de energie van achteruit naar je hand toe stroomt. Daarvoor is het belangrijk dat je hem zijn achterhand goed laat gebruiken, dat is de motor en dat begint al voordat je één stap in de rijbaan hebt gezet.

Uit de stal

Zodra je je paard uit de stal haalt moet hij actief met je mee stappen. “Wanneer je hem een beetje aan zijn hoofd achter je aan moet trekken om hem mee te nemen, dan is dat eigenlijk al een verkeerd begin”, vertelt trainer Beth Baumert op Dressage Today.

Alsof je erop zit

Verwacht van je paard altijd een stap alsof je erop zit. Zorg dat hij voorwaarts gaat, zonder dat hij zich gaat haasten. Als je naast hem loopt heeft hij alleen zijn eigen gewicht en eventueel een zadel dat hij moet dragen, zodra je opstapt moet hij jou ook dragen, dus dan wordt het niet makkelijker voor hem om goed door zijn lijf te stappen. Neem eventueel een zweepje in je hand om hem een tikje te kunnen geven zodat hij begrijpt dat hij van achteruit door moet stappen.

Eerst aan de hand

Maak er een gewoonte van om je paard eerst aan de hand te stappen voordat je gaat rijden, waarbij je pas op stapt wanneer hij bijvoorbeeld tien minuten fijn voorwaarts en door zijn lijf gestapt heeft aan de hand.

Lange teugel

Laat je paard dan vervolgens als je erop stapt – en het is veilig – eerst nog even met een lange teugel stappen, waarbij je goed oplet dat hij evenveel van achteruit blijft stappen als toen je er naast liep. Blijf zelf mooi rechtop en ontspannen zitten en zorg dat je je paard niet stoort.

Figuren

Wanneer je paard goed van achteruit voorwaarts blijft stappen door zijn lijf, dan kun je hem vaak met heel weinig hulp ‘sturen’. Je kunt dat testen door met een lange teugel en je handen voor je uit ter hoogte van zijn schoft een paar figuren te gaan rijden. Richt je blik op een punt waar je heen wilt en draai je schouders, buik, heupen, knieën en tenen in die richting, Je paard zal dan die richting opgaan. Begin niet te moeilijk en vraag bijvoorbeeld eerst een paar keer een diagonaal en maak er daarna voltes of zelfs slangenvoltes van. Probeer het echt te doen zonder de inwerking van je handen, als het lukt met een lange teugel, maar houd daarbij wel in de gaten dat je dat aanpast aan wat kan bij je paard.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook