Zet de motor aan • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Zet de motor aan

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De kracht van je paard, zijn impuls en de mate van verzameling komen allemaal vanuit zijn achterhand en in de training tijd indelen om te werken aan het inzetten van dit belangrijke deel van zijn lichaam heeft dan ook meerdere voordelen. Dat vertelt Grand Prix-ruiter en trainer Dan Greenwood op Horseandrider.

Voordelen

De focus in de training op de achterhand leggen helpt je paard krachtiger te maken, te leren meer te gaan zitten en het zorgt dat je paard actiever wordt in zijn beweging. Met die extra activiteit kun je hem grotere passen laten maken, zodat hij zijn achterbenen meer onder zijn lijf gaat zetten, waarmee je dan ook weer meer impuls krijgt in de beweging. Dan wordt hij niet alleen actiever van achteren, maar wordt hij ook lichter van voren.

Oefening

Er zijn tal van oefeningen, die je kunt gebruiken om je paard zijn achterhand te trainen, maar een van de favorieten van Greenwood is het rijden van een volte tien meter, gevolgd door een stukje travers.

  • Begin in een arbeidstempo draf op de hoefslag en vraag een paar passen schoudervoor aan het begin van de lange zijde.
  • Rijd dan een volte tien meter waarbij je zorgt dat je paard in balans blijft en in hetzelfde tempo blijft bewegen.
  • Maak dan in de tweede helft van je tien-meter-volte een paar halve ophoudingen om je paard zijn balans te helpen houden en om hem voor te bereiden op de oefening travers.
  • Behoud als je terugkomt op de hoefslag de buiging en de stelling van de tien meter volte en neem je paard langs de hoefslag mee in travers.
  • Laat hem na een paar passen travers weer recht worden en rijd hem dan weer rechtuit verder of vraag eerst nog een paar passen schoudervoor en laat hem dan recht worden.
  • Herhaal dit op de andere hand.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook