Word een betere ruiter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Word een betere ruiter

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Leren rijden kost jaren en volgens velen is een mensenleven zelfs te kort om het echt helemaal goed te kunnen leren. Ook al is dat waar, dan kun je natuurlijk wel proberen om het zo goed mogelijk te doen als ruiter en daarom verzamelde Your Horse een paar tips.

Rechtheid

Om te beginnen moet je als ruiter proberen zo gelijk mogelijk te zijn aan beide kanten. Hoe symmetrischer je zelf bent, hoe makkelijker het is om je paard recht te rijden en aan beide kanten evenveel te ontwikkelen. Dat is niet alleen goed voor bijvoorbeeld de wedstrijden, het helpt ook het risico op blessures verkleinen. Laat ook regelmatig checken of je zadel nog goed ligt, zodat jij of je paard niet ongemerkt ‘scheef’ moeten worden om het zadel in het midden te laten liggen.

Filmpjes

Beeld zegt soms meer dan woorden, maar foto’s zijn niet altijd representatief voor hoe de training gaat en hoe je paard loopt. Daarom is het goed om regelmatig filmpjes te laten maken als je aan het rijden of aan het lessen bent. Je kunt dan goed zien wat er gebeurt en waar je dingetjes moet verbeteren. Daarnaast kun je ook je vorderingen zien, die je ten opzichte van een tijd daarvoor hebt doorgemaakt.

Kracht en souplesse

Besteed ook naast het paard aandacht en tijd aan het ontwikkelen van je eigen kracht en souplesse. Ook als je weinig tijd over hebt, zijn er toch vaak wel korte oefeningetjes te vinden waar je wat leniger van wordt en een beetje aan kracht opbouwt. Wanneer je fysiek fit bent, dan komt dat je rijden alleen maar ten goede.

Theorie

Probeer naast de tijd dat je met je paard bezig bent op stal, op een ander moment ook tijd te besteden aan de theorie achter de rijkunst. Hoe beter je weet waar je mee bezig bent en hoe beter je snap wat er gedaan moet worden, hoe makkelijker het ook wordt.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook