Werken aan contact met je handen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Werken aan contact met je handen

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Om je paard goed te kunnen rijden is het belangrijk dat je je paard leert voorwaarts te gaan voor je been en hem naar je hand toe te rijden. Om de energie die je opwekt met je beenhulp in je paard te houden en hem naar die hand toe te kunnen rijden is het wel belangrijk dat je contact met hem kunt maken met die hand.

Dat contact maken is niet met ieder paard even makkelijk en paarden kunnen zich op verschillende manieren verzetten tegen dit contact. Voordat je verder kunt in je training moet je wel zorgen dat een eventueel probleem met het contact met je handen is opgelost. Horse.co zette een paar tekenen op een rijtje, die er mogelijk op kunnen wijzen dat je paard zich verzet tegen het contact en daarbij ook wat je zou kunnen proberen te doen.

Stug worden

Paarden kunnen stug worden zodra je meer contact maakt met je teugel. Als ruiter kun je dit vaak oplossen door zelf zacht te blijven in je armen en handen en je paard op de volte links- en rechtsom wat uit te nodigen met je binnenhand iets van de hals. Hierbij moet je wel goed je binnenbeen eraan houden, zodat je paard voorwaarts blijft en zich licht buigt, zonder dat hij naar binnen valt.

Achter de teugel

Paarden kunnen ook proberen om onder het contact uit te komen door achter de teugel te gaan lopen. Hierbij komt een paard achter de loodlijn en blijft hij te licht in je hand. Je kunt dit vaak oplossen door hem wat extra naar voren te rijden, waarbij je je handen een beetje uit elkaar houdt. Probeer ook hier zacht in je armen en handen te blijven, zodat je je paard niet afschrikt als hij probeert naar je hand toe te lopen.

Trekken

Er zijn ook paarden, die proberen de teugels uit je handen te trekken als je de teugels opneemt. Om dit te verbeteren is het belangrijk dat je er geen trekwedstrijd van maakt met je paard, maar dat je hem wel leert dat hij dat niet mag. Houd je handen op de plek waar je ze wilt hebben en laat de teugels niet uit je handen trekken. Blijf in dit geval ook voorwaarts rijden en rijd ook veel voltes, maar bied echt weerstand als hij trekt. Zodra hij ook maar iets ophoudt met trekken, ontspan je een beetje in je hand. Zo leert hij dat hij alleen maar tegen zichzelf vecht als hij aan de teugels gaat trekken en dat het prettiger is als hij stopt, omdat jij dan ontspant.

Rug wegdrukken

Een paard kan ook zijn rug wegdrukken zodra je contact maakt met je teugel. Dit is ook iets waarbij je moet opletten dat je voorwaarts blijft rijden. Het wegdrukken van zijn rug lukt vaak als je als ruiter te weinig voorwaarts rijdt en je te veel op de voorkant concentreert. Hier geldt ook dat voltes rijden en je paard voor je been houden veel kan helpen voor het krijgen van een beter contact.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook