Werk aan een goede trainingsroutine • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Werk aan een goede trainingsroutine

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je jezelf goede gewoontes aanleert in de training van je paard, dan heeft dat een positief effect op hoe succesvol deze training zal zijn. Paarden leren door herhaling en vinden het vaak fijn als de ruiter voorspelbaar is in zijn reacties. Daarom is het volgens Cavallo een goed idee om een routine te hebben, met goede gewoontes.

Loswerken

Zorg dat je weet wat de holle kant van je paard is en welke kant zijn stijve kant is. Op zijn ‘holle’ kant is hij vaak vanzelf al gebogen in de richting waarin hij gaat en op zijn stijve kant hangt hij meer een beetje naar binnen. Probeer dan op zijn holle kant goed te zorgen dat je hem voldoende met je buitenbeen en -hand blijft begrenzen en gebruik oefeningen als wijken en schoudervoor om je paard los te werken op beide handen. Ook voltes verkleinen en weer vergroten is een goede oefening om je paard los te werken en soepeler te maken. Let wel op dat je op beide handen werkt, maar begin gerust op de favoriete kant van je paard.

Schouderbinnenwaarts, travers en renvers

Wanneer je paard losgewerkt is, kun je als hij daar aan toe verder gaan met oefeningen als schouderbinnenwaarts, travers en renvers. Deze hoef je op de ‘makkelijke’ kant dan niet precies even vaak te doen als op de stijvere kant, maar in ieder geval ook niet vaker. En ook het halthouden en eventueel achterwaarts gaan kun je als vast onderdeel van je training inbouwen. Dat zijn oefeningen, die soms nog wel eens vergeten worden, omdat de focus ligt op de ‘moeilijke’ oefeningen uit de proeven, maar die wel heel belangrijk zijn. Het halthouden is gewoon een oefening en je kunt er ook je overgangen mee trainen en oefenen.

Ontspanning

Behalve de oefeningen en de souplesse verbeteren, is het ook belangrijk om voldoende rustmomenten in te bouwen in de training. Even stappen tussendoor of een stukje draven of galopperen met lange teugel is iets dat je meermalen per training zou moeten doen. Het helpt ook als je je paard daarbij op een favoriet plekje een beetje kriebelt of aait, dan voelt hij ook dat hij echt even mag ontspannen en daarmee laadt hij dan ook weer op. Zo blijft het ook voor je paard leuk om met je aan het werk te zijn.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook