Werk aan de rechtheid van je paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de dingen die heel belangrijk zijn voor de opleiding van een paard is het rechtgaan en in evenwicht zijn. Toch is dat vaak best lastig zowel voor amateurs als voor professionals en daarom is het een van de dingen waar Katherine Bateson-Chandler altijd aandacht aan besteedt.

Taak van de ruiter

Net als mensen zijn paarden van zichzelf vaak aan een kant sterker dan aan de andere kant en het is de taak van de ruiter om dit zo gelijk mogelijk te maken. Dat is niet alleen belangrijk voor bijvoorbeeld het mooi kunnen rijden van de rechte lijnen en het netjes kunnen rijden van de oefeningen, maar ook om te zorgen dat een paard zo lang mogelijk gezond blijft en zo ver mogelijk kan komen.

Scheef of krom

Het grootste voordeel van de training van je paard is dat het zijn gezondheid bevordert. Als het paard krom of scheef is, kan rijden ongelijke slijtage veroorzaken. Dat kan kreupelheden veroorzaken en het risico op blessures vergroten.

Rugzak

Als ruiter is het niet alleen je taak om je paard zo te trainen dat hij links en rechts zo gelijk mogelijk wordt, maar ook dat je zelf netjes in het midden van je paard zit en daarbij zijn beweging volgt. Vergelijk jezelf maar eens met een rugzak. Als je altijd één kant op leunt, zal je paard altijd proberen zijn gewicht onder je te houden zoals je zelf ook zou doen met een ongelijk beladen rugzak. Daarom beïnvloedt het wel of niet midden op het paard zitten van de ruiter in het zadel direct de rechtheid van het paard.

Schoudervoor

Een paard is van nature smaller aan de voorkant dan aan de achterkant. Om hem echt recht te rijden moet je dus zorgen dat je zijn voorhand voor zijn achterhand plaatst en dat kun je oefenen door hem schoudervoor te rijden. Op het moment dat je dat richting een spiegel kunt oefenen kun je het verschil duidelijk zien. Je oefent dan ook om je paard goed naar je buitenteugel te rijden en krijgt meer controle over zijn schouders.

Buigen

Om je paard zo gelijk mogelijk te krijgen aan beide kanten kun je veel voltes rijden op beide handen, net als slangenvoltes en achten. Hoe gelijker je hem naar beide kanten kunt buigen, hoe makkelijker je hem recht kunt richten.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.