Werk aan de beweging van je paard • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het maakt niet uit in welke discipline je rijdt met je paard, als je echt iets wilt bereiken met hem, dan moet je zorgen dat je hem zo goed en correct mogelijk traint. Een van de kenmerken van goede training is dat je je paard zo wilt laten ontwikkelen dat je hem sterker maakt, elastischer en als gevolg daarvan dat je uit hem kunt halen wat erin zit.

Eventingruiter Tom McEwen gaf op Horseandrider een paar tips om aan de beweging van je paard te werken. Zijn motto: ‘Het maakt niet uit wat je precies wilt doen met je paard, je wilt hem in ieder geval door zijn lijf, op zijn achterbeen en bewerkbaar hebben en dat krijg je alleen maar voor elkaar als je zorgt dat de basis goed is’.

Stap

De ideale stap heeft een constant viertakt ritme, waarop je bij wijze van spreken de klok gelijk kunt zetten. Daarbij moet je in ieder geval zorgen dat je contact hebt met zijn mond, zonder dat je hem stoort of belemmert in zijn beweging.

Oefening

Als oefening kun je regelmatig een volte tien meter stappen met je paard. Dan kun je hem voorwaarts, gebogen en nageeflijk laten stappen. Doe dat niet vijf keer achter elkaar, maar las liever vijf keer een stapmomentje in tussen het werk door en rijd dan per keer één keer zo’n volte in stap. Rijd hem van je binnenbeen naar je buitenteugel, waarbij je je armen elastisch langs je lichaam laat hangen en mee laat nemen in de beweging van je paard.

Draf

Het is voor de draf iets lastiger te zeggen wat precies de ideale draf is. De takt is belangrijk, maar het ene paard heeft wat meer schwung dan het andere. Wanneer je graag wat meer schwung en lengte in de drafpassen van je paard zou willen, moet je daarmee beginnen met behoud van takt.

Balken

Het gebruik van drafbalkjes is daarvoor heel erg geschikt. Pas de afstand aan aan de draf van je paard en leg een lijntje balkjes neer. Gaat dat goed op twee handen, leg ze dan eens iets verder uit elkaar of leg een paar balken in het lijntje wat hoger. Zorg dat je je paard volgt en hem niet in de weg zit en let op dat je hem van achter naar voren naar je hand blijft rijden. Vooral het variëren in hoogte is een goede manier om aan de beweging in de draf te werken.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.