Wees voldoende stil in je rijden • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als ruiter weet je dat je stil moet zitten op je paard om te zorgen dat je je paard niet in de weg zit en om hem ook hulpen te kunnen geven. Als je niet stil zit, dan wordt het voor je paard heel lastig om het verschil te voelen tussen wanneer je hem een hulp geeft of wanneer je gewoon aan het bewegen bent.

Letterlijk

Dat stil zijn begint niet alleen met het stil zijn in je lichaam, het is ook goed om stil te zijn met je mond. Natuurlijk kun je best wat zeggen als je aan het rijden bent, maar wanneer je de hele tijd aan het praten bent – of dat nu tegen jezelf is of bijvoorbeeld tegen je instructeur – dan laat je kansen voorbij gaan om echt fijn te kunnen rijden.

Voelen

Om goed te kunnen voelen zou je eigenlijk beter niet kunnen kijken en zo min mogelijk praten. Zolang je met je ogen kijkt wat er gebeurt, schakel je je gevoel deels uit en dat geldt ook als je praat over wat je zou willen voelen. De kennis is wel heel belangrijk, maar dingen als vragen en uitleg kun je beter doen als je even met lange teugel aan het stappen bent. Dan kun je je namelijk eerst concentreren op wat je voelt en wat je kunt doen om je paard te verbeteren en op een ander moment je bevindingen hierover delen.

Verbonden

Een ander voordeel van stil zijn terwijl je aan het rijden bent is dat je dan vaak ook stiller zit. Vaak zie je dat ruiters die heel druk zijn in het praten met hun mond ook heel druk zijn met het geven van hulpen aan hun paard. Het is een beetje als schreeuwen tegen elkaar bij een concert. Wanneer het druk is en er is veel rumoer, dan moet je heel luid gaan praten of zelfs schreeuwen om te kunnen vertellen wat je wilt. Op die manier wordt het rijden niet harmonieuzer. Het stil zijn met je mond is dus vaak verbonden aan het beweeglijk zijn in je lichaam.

Eerst voelen dan praten

Wil je zo veel mogelijk uit je les halen, probeer dan gewoon eerst te voelen en dan pas te praten. Er hoeft niet de hele tijd gesproken te worden in de les. Als je iets aan het proberen bent te leren, dan is het fijn dat je niet wordt afgeleid. Het zoeken naar woorden of het luisteren ernaar belemmert je in het voelen. Je kunt in de pauze wel met je instructeur overleggen en vragen stellen, maar probeer in het rijden zelf de vragen te beperken tot het minimum.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.