Wees precies en consequent in het rijden van figuren • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wees precies en consequent in het rijden van figuren

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je goede punten wilt halen in je proeven, dan is het logisch dat je moet zorgen dat je netjes rijdt. Dat betekent onder andere dat je je paard met zo klein mogelijke hulpen rond moet kunnen rijden, dat hij ontspannen blijft daarbij en dat je mooie figuren en oefeningen rijdt. Omdat dat best nog lastig kan zijn gaf dressuuramazone en jurylid Sandy Phillips op Horse and Rider een paar tips.

Hoeken

Waar je in ieder geval op moet letten is dat je altijd goed de hoeken inrijdt. Bij het loswerken kun je de hoeken wel afronden en meer volte-achtig rijden om zo je paard de gelegenheid te geven om eerst warm te worden, maar als je aan het ‘echte’ werk gaat, dan horen de hoeken daarbij. Als je jezelf en je paard aanleert om goed door de hoeken te gaan, dan heb je elke hoek de kans om zijn nageeflijkheid te bevestigen, hem zo goed mogelijk in balans te houden en hem voor te bereiden op wat er na de hoek komt.

Voltes

Het rijden van voltes is voor elk paard goed en hoe verder je paard is hoe kleiner de voltes kunnen worden. Het kan verleidelijk zijn om vooral aandacht te besteden aan de oefeningen die aan de voltes vooraf gaan of juist volgen, maar het rijden van de volte zelf is minstens net zo belangrijk. Zorgen dat je weet hoe groot de volte moet zijn, waar de aanknopingspunten zijn waar je je op kunt richten en zorgen dat je paard in hetzelfde ritme en tempo door blijft gaan helpt allemaal om hem zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. En als kers op de taart krijg je ook gewoon betere cijfers voor een goed gereden volte.

Controle

Om meer controle te krijgen over je paard in de hoeken en op de voltes raadt Phillips aan om voltes te vergroten en verkleinen. Niet van een volte 20 meter in een keer naar een vote 10 meter en weer terug, maar juist van een volte 20 meter naar 18 en dan 16 en dan 14 tot je op een volte van 10 meter bent. Om vervolgens stapsgewijs weer te vergroten. Neem voor elke twee meter, die je groter of kleiner gaat minstens twee rondes waarop je op dat formaat blijft rijden en concentreer je erop dat je paard in hetzelfde tempo met dezelfde nageeflijkheid door blijft gaan.

Wissel af

Wissel ook in het verkleinen en vergroten een beetje af. Ga bijvoorbeeld van 20 naar 18 en dan weer naar 20. Of door naar 16, dan weer 18 en dan verder naar uiteindelijk 10. Het lijkt zo’n simpele oefening, maar je zult merken dat het je helpt om nog preciezer te gaan rijden als je op die manier de controle oefent over waar je paard moet gaan.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook