Wees precies als het gaat om de training • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het succes van de dagelijkse training van je paard hangt natuurlijk af van de manier waarop je hem traint. Eén van de valkuilen waar je als ruiter in terecht kunt komen is dat je je niet realiseert dat je je paard altijd traint als je met hem bezig bent. En je maakt hem dan ofwel beter ofwel slechter. Dat is een van de dingen die Reese Koffler-Stanfield, zelf trainer, amazone en jurylid, vertelde op Dressagetoday.

Precies

Waar perfectionisme in het rijden soms tegen je kan werken, omdat perfectie eigenlijk onbereikbaar is, daar werkt oog voor detail en alles zo goed mogelijk uit willen voeren juist voor je. Je kunt je paard echt verbeteren als je bijvoorbeeld heel precies bent in het maken van de overgangen en veel aandacht besteedt aan het netjes rijden van de figuren.

Overgangen

Overgangen zijn belangrijk omdat deze altijd veel voorkomen zowel in de training van het jonge paard als van het ervaren paard. Dat geldt voor zowel het rijden thuis als in het rijden van proeven. Volgens Koffler is het dan ook echt belangrijk dat je elke overgang die je rijdt met je volle aandacht rijdt en ook zo goed mogelijk probeert te maken. Als je jezelf deze gewoonte aanleert, dan heb je per dag veel mogelijkheden om je paard te verbeteren en ook te kunnen controleren hoe goed hij gaat.

Checklist

De checklist die Koffler aanhoudt voor zichzelf en haar leerlingen bestaat uit de volgende punten:

  • Is je paard voor je been?
  • Gaat hij van achter naar voren en is hij in balans?
  • Is hij recht?
  • Is de eerste pas in de nieuwe gang gelijk zo goed als dat je paard kan gaan? (Zorg bijvoorbeeld bij de overgang naar draf dat je altijd streeft naar direct een zo goed mogelijke drafpas en niet eerst een aantal passen twijfelachtig)

Hoe meer goede overgangen je rijdt, hoe gehoorzamer, soepeler en sterker je paard wordt.

Figuren en wendingen

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar al je figuren met aandacht rijden draagt ook voor een groot deel bij aan het succes van de training. Voltes moeten rond zijn en beginnen en eindigen bij de letter waar ze gevraagd worden. Maar ook de hoeken zijn wendingen, die je aandacht verdienen, net als de diagonalen, gebroken lijnen, links- en rechstomkeerten en bedenk nog maar een paar lijnen. Rijd ze bewust en precies.

Stappen

Tot slot zou je volgens Koffler ook elke keer dat je stapt van de gelegenheid gebruik moeten maken om met aandacht te stappen. De overgangen naar de stap en van de stap naar een andere gang verdienen net zo veel aandacht als iedere andere overgang. Ruiters zijn soms geneigd om even een stappauze in te lassen en dan de teugels gewoon maar even los te gooien en met hun gedachten af te dwalen. Maar dat is zonde, vindt Koffler. Als je rijdt ben je aan het trainen, dus dat geldt ook in stap. Let dus ook in stap op dat je je paard netjes van achter naar voren rijdt, dat hij nageeflijk is en dat hij zowel met lange teugel als wanneer je hem opgenomen hebt actief en oplettend blijft.

 

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.