Wees op tijd met wedstrijd-voorbereidingen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wees op tijd met wedstrijd-voorbereidingen

Wanneer je graag aan  een wat grotere wedstrijd mee wilt doen, zoals bijvoorbeeld een regiokampioenschap, begin dan ruim van tevoren al met de voorbereidingen.

Planning

De wedstrijdplanning is natuurlijk belangrijk net als de periodes, die je inplant om thuis voldoende te kunnen trainen, maar eigenlijk zou je in je agenda ook plek moeten maken voor bijvoorbeeld de smid, de tandarts, de fysio en de zadelmaker.

Ruim op tijd

Wanneer je zo’n lange termijnplanning maakt, dan kun je namelijk zorgen dat bepaalde afspraken ruim voor een van de wedstrijden worden ingepland, zodat ze niet storen op de wedstrijden zelf.

Massage

Waar een massage misschien juist wel lekker is een weekje voor een wedstrijd, daar is een nieuw zadel, een nieuwe benadering in de training of een nieuw soort therapie toch vaak een veel minder goed idee. Mede daarom is het dus goed om een echt uitgebreide planning te maken, waarin je duidelijk markeert op welke momenten je geen grote veranderingen wilt hebben.

Drie dingen voor een plan

Bij het maken van een plan zijn er drie dingen, die je jezelf af kunt vragen en waarvan de antwoorden helpen om een plan op te stellen.

  • Kan je paard doen wat er gevraagd wordt of moet hij best nog veel leren?
  • Is je paard gezond en fit of zijn er aandachtspunten in zijn gezondheid, waar je misschien ook nog best veel rekening mee moet houden in de training?
  • Heb je als ruiter voldoende ervaring om je paard voor te stellen op de selectiewedstrijden en de kampioenschappen?

Verdeel de doelen, die je stelt in kleine tussenstapjes en neem tussendoor de tijd om te evalueren hoe je ervoor staat. Vraag je trainer om advies bij het opstellen van het plan en richt je vooral op deelname aan de grote wedstrijden op een niveau dat jij en je paard beheersen. Is dat niet zo, dan kun je je planning voor eventuele deelname aan een kampioenschap beter een (half) jaartje verleggen en dus een planning maken voor een wat langere periode.

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook