Wees ontspannen, maar niet slap en zorg dat je met gevoel rijdt • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Met paarden raak je nooit uitgeleerd. Zodra je iets nieuws goed beheerst volgt er weer wat anders en bovendien kun je altijd wel de fijnafstemming tussen paard en ruiter blijven verbeteren. Gisteren kon je al een aantal tips lezen over hoe je aan de harmonie en de fijnafstemming met je paard kunt blijven werken, hier volgen er nog een paar uit het lijstje van Cavallo.

Energiestroom

Beeld je eens in dat de energiestroom in je lichaam via je rug naar beneden stroomt en aan de voorkant van je lichaam weer omhoog komt. Dan is het makkelijk om opgericht te staan, te ademen en gaan je benen als bijna vanzelf naar voren in de beweging. Wanneer het omgekeerd zou zijn, dan ben je meer geneigd om voorover te hangen en valt het naar voren bewegen je een stuk zwaarder. Probeer dit als je te paard zit ook mee te nemen. Breng de energie van je eigen lichaam via je rug en zit naar de achterhand van je paard, zodat deze energie via zijn rug naar zijn voorkant kan stromen. Dan ga je als ruiter bijna automatisch rechtop zitten en kun je ook de activiteit van de achterhand van je paard beter voelen en hoe meer je kunt voelen hoe kleiner je hulpen kunnen zijn. Je merkt immers al bij het geringste dat er iets verandert en dan kun jemet weinig moeite dat weer oplossen.

Ontspannen maar niet slap

Ontspannen zitten op je paard en hem ontspannen kunnen volgen in de beweging is onmisbaar voor een goede harmonie. Maar ontspannen is iets anders dan slap, je hebt een zekere aanspanning nodig om rechtop en in balans te blijven zitten en die spanning in je lichaam zou je kunnen vergelijken met de spanning die je voelt als je bijvoorbeeld een ballon opblaast, je neus snuit of een boodschappenwagen duwt op een gladde en gelijkmatige ondergrond.

Ademen

Let ook goed op je ademhaling. Wanneer je geconcentreerd bent kun je soms je adem onbewust inhouden of oppervlakkig worden in het ademen. Ook als je te veel spanning opbouwt in je lichaam kun je je adem inhouden, dus het is goed om daar regelmatig aan te denken. Tel hardop de passen die je paard maakt of neurie een deuntje in de maat van de beweging om te zorgen dat je én blijft ademen én in het ritme van de beweging meegaat met je paard.

Omgekeerde teugelvoering

Om te controleren of je te veel druk op je teugel hebt kun je je teugels af en toe even ‘verkeerd’ vast houden. In plaats  van de teugel tussen je ringvinger in je hand en tussen wijsvinger en duim uit je hand te houden pak je hem vast tussen wijsvinger en duim. Dan heb je een directe verbinding tussen wijsvinger en duim en de mond van je paard. Vaak kun je dan heel goed voelen dat je te veel of juist een goede hoeveelheid druk in je hand hebt.

Los in je enkels

In het werk geef je je paard vaak beenhulpen. Om met bijna onzichtbare hulpen te kunnen rijden op je paard is het dus zaak om deze hulpen zo klein mogelijk te geven. Dat kan alleen als je je been ontspannen om je paard heen kunt laten hangen en los bent. Het hebben van losse enkelgewrichten is daarbij heel belangrijk. Met losse enkelgewrichten heb je een soort schokbreker aan het eind van je been, die ervoor zorgt dat je je voet netjes in de beugel kunt houden terwijl je bijvoorbeeld even je kuit gebruikt om je paard naar voren of opzij te krijgen. Naast het schokbreker-effect is het sowieso niet mogelijk om echt te ontspannen als je vast zit in je enkels. Je kunt oefenen met losser worden in je enkelgewrichten door bijvoorbeeld rondjes te maken in de lucht met je voet. Laat je been afhangen en draai een zo groot mogelijke cirkel met je tenen. Trek je teen omhoog, draai je enkel daarna naar links en maak de cirkel door naar beneden waarbij je je tenen helemaal naar beneden laat wijzen om vervolgens je enkel naar rechts te draaien tot je weer op het begin punt bent.

Been vernieuwen

Leg tussendoor regelmatig weer even je benen in de juiste positie. Til een van (of allebei) je benen vanuit je heup uit het zadel, leg hem naar achteren en draai daarbij iets naar binnen. Schuif vervolgens daarna je been van achteren naar voren terug in het zadel. Doa dat iedere keer als je merkt dat je je been niet meer ontspannen kunt laten hangen.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.