Wedstrijdvoorbereiding volgens Monica Theodorescu • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

“Het is in ieder geval heel belangrijk dat je in de training en de wedstrijdvoorbereiding op de goede manier door de hoeken rijdt, zuivere diagonalen rijdt en zuivere middellijnen”, vertelt de Duitse bondscoach Monica Theodorescu in een video waarin ze praat over wedstrijdvoorbereiding.

Voorbereiden op de proef

“Enkele dagen voor een wedstrijd is het goed als  je je in de training extra richt op de proef die je moet rijden. Het verloop van de proef, de lijnen die je moet rijden en dat je zorgt dat je weet welke oefeningen je te rijden hebt”, vertelt Theodorescu. “Soms rijd je een onderdeel helemaal door en soms doe je een paar stukjes uit je proef. Het is in ieder geval belangrijk dat je je paard fijn en los door die oefeningen rijdt, waarbij die lossigheid en het makkelijke gaan voorop blijft staan.”

Focus

Volgens Theodorescu maakt het niet uit of je een B-proef gaat rijden of dat je Grand Prix gaat starten, voor ruiter en paard is het fijn om de focus een paar dagen voor de wedstrijd echt te leggen op wat er moet gebeuren in de proef. “Wanneer je de proef oefent of enkele onderdelen na elkaar rijdt, dan weet je paard ook wat er komen gaat en kan hij daar makkelijker op reageren.”

Geen kilometers

Net voor de wedstrijd moet je wel zorgen dat je paard goed voor elkaar is en dat je hem echt correct rijdt, maar je hoeft geen eindeloze extra kilometers te gaan maken. Hij moet ook fris blijven voor de aanstaande wedstrijd. Een goede basistraining, waarbij je je paard geleerd hebt door zijn lijf te gaan, van achteren naar voren op je hulpen te reageren en in een goed tempo en correct ritme te gaan is net zo belangrijk als het doelgericht oefenen van de proef. Bij het proefgericht rijden is het dan ook vanzelfsprekend dat de lossigheid, de balans en het fijne aan de hulpen gaan het allerbelangrijkste zijn en dat de doelgerichte training daarop volgt.

Bron: FB Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.