Wat de oren vertellen over de focus van je paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wat de oren vertellen over de focus van je paard

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als je er zeker van wilt zijn dat je paard zijn focus op jou heeft, dan is het essentieel dat je kan herkennen of je zijn aandacht kwijt bent, of op het punt staat om die te verliezen. Behalve de overduidelijke symptomen zoals een uitgerukte rug, gesnurk en het totaal niet meer doorkomen van je hulpen, kun je daarvoor ook op het orenspel van je paard letten.

Veel mensen nemen aan dat een paard dat zijn oren strak naar voren heeft blij en tevreden is. Maar een paard met zijn oren uitsluitend naar voren gericht, let niet op de ruiter! Zijn focus ligt op zijn omgeving.

De oren van een paard met focus

De positie van de oren die je graag wilt zien, is dat beide oren relaxed zijn en (grotendeels) naar jou toe gedraaid staan. Achterover gedrukte oren die strak tegen de nek liggen, duiden op een boos paard of een paard met pijn. Dat is uiteraard niet waar we naar streven.

Als één oor naar voren staat en het andere oor een beetje van voor naar achter wisselt, dan betekent dat dat je paard wel weet dat jij er bent, maar toch voornamelijk op zijn omgeving let. Het omgekeerde, één oor naar achteren en de andere beweegt heen en weer, betekent dat je paard redelijk goed op jou let, maar wel graag zijn omgeving wil scannen als hij de kans krijgt.

Focus terugkrijgen

Als je eenmaal weet hoe de vlag erbij staat, qua focus op jou, hoe zorg je er dan voor dat je de onverdeelde aandacht van je paard krijgt? Er zijn meerdere dingen die je kan doen om de aandacht van je paard weer terug te krijgen.

Ten eerste kan je je paard meer aan het werk zetten door te schakelen, overgangen te rijden en lastigere figuren te introduceren. Soms is het al genoeg om alleen een halve ophouding te maken om de aandacht weer bij jou te krijgen. Ook nieuwe dingen introduceren, zoals balkjes of cavaletti’s kan ervoor zorgen dat je paard weer op jou gaat letten.

Oefening om de oren ‘naar je toe te halen’

De Amerikaanse dressuuramazone Amelia Newcomb laat in het eerste stukje van het onderstaande filmpje zien hoe het binnenste oor van je paard ‘naar je toe kan trekken’ met behulp van een beetje schoudervoor of schouderbinnenwaarts. Als jij je binnenbeen aanlegt, is dat een teken voor je paard om zijn oor naar je toe te draaien en krijg je weer meer focus. Je wilt niet dat je paard steeds alleen wegkijkt in de ruimte, maar regelmatig even met zijn oren ‘checkt’ bij jou. “Hij moet zachte oren hebben” aldus Newcomb.

Paardenoren zijn hemels

“The wind of heaven is that which blows between a horse’s ears” zo zegt een Arabisch spreekwoord. Zeker als die oren ook op jou letten!

Bron: Howtodressage.com / Youtube / Wikipedia

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook