'Wat als..'-vragen over zonder beugels rijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Regelmatig zonder beugels rijden in de training is heel goed om je zit te verbeteren. Je kunt om het rijden zonder beugels te oefenen lessen aan de longe nemen als je paard daar ook geschikt voor is, maar je kunt het ook gewoon tijdens de dagelijkse training van je paard doen of in een gewone les.

Opletten

In Amerika is er een traditie ontstaan waarin ruiters in november de uitdaging aangaan om een maand zonder beugels te rijden, No-stirrup november. Zo’n challenge kan voor veel ruiters net een zetje in de rug zijn om de beugels eens een tijdje uit te laten, maar roept tegelijk ook bij een aantal ruiters vragen op waar ze dan op moeten letten. Dressagetoday zette een paar van die vragen op een rijtje met daarbij de antwoorden.

Waarom?

Sommige ruiters vragen zich af waarom het zo belangrijk is om zonder beugels te rijden, zeker als het allemaal al gewoon goed gaat. Het antwoord op die vraag is dat je alle aspecten van het rijden naar een (nog) hoger level kunt tillen. Niet alleen omdat je beter in balans leert zitten als je goed oefent, ook omdat je beter leert voelen en je paard nog beter leert volgen in zijn beweging.

Heeft je paard er last van?

Het kan soms heel ongemakkelijk voelen als je begint zonder beugels te rijden en voor sommige ruiters is dat reden om zich af te vragen of het wel goed is voor de rug van hun paard. Op zich is dat natuurlijk een terechte vraag en het is ook goed om daarover na te denken. Het eerste waar je als ruiter voor moet zorgen is dat je zelf netjes rechtop blijft zitten in het midden van je paard. Daarbij moet je je benen ontspannen om je paard heen laten hangen en niet gaan knijpen. Als je merkt dat je zodra je gaat draven snel naar een kant zakt of niet rechtop kunt blijven zitten, oefen dan rustig eerst nog even door in stap. Vaak is het dan verstandig om je paard door je trainer aan de longe te laten nemen zodat je je als ruiter helemaal kunt concentreren op het volgen van de beweging zonder dat je ergens anders op hoeft te letten.

Wanneer doe je het beste je beugels uit?

Een andere vraag die je vaker hoort is wanneer je dan het beste je beugels uit doet. Het antwoord daarop is dat je dat meestal het beste kunt doen als jij en je paard een goede warming up gehad hebben en beiden soepel en los zijn. Wanneer je dan je beugels uitdoet, dan is je paard alvast los en veel makkelijker te volgen in zijn beweging. Je kunt ook het beste beginnen met korte stukjes, zodat je niet van vermoeidheid verstijft waardoor je paard zich ook vast gaat houden.

Naast deze antwoorden op een paar vaker gestelde vragen verzamelde Dressage Today ook een paar oefeningen, die je kunt doen. Lees daarover morgen meer.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.