Wat als de harmonie even niet te vinden is? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Wat als de harmonie even niet te vinden is?

Foto: www.arnd.nl

Hoewel harmonieus met een paard kunnen rijden en schijnbaar moeiteloos de ene na de andere oefening kunnen rijden iets is dat vrijwel iedere ruiter wel wil, is de harmonie soms toch wel eens even weg.

Dat is op zich niet zo erg, want een communicatiestoring of een misverstand kan makkelijk ontstaan omdat je nu eenmaal niet dezelfde taal spreekt als je paard, maar als je paard op geen enkele ophouding reageert of je helemaal geen antwoord geeft voor je been of er zelfs tegen in gaat, dan moet je er wel iets aan doen. Daarom zette Reiterrevue een paar tips van Inga Wolframm op een rijtje.

Hoe vaak?

“Het is belangrijk om te observeren hoe vaak problemen zich voordoen”, aldus Inga. “Kun je een enkel keertje geen mooie volte rijden, waardoor je even de controle kwijt bent of loopt je paard altijd gelijk weg over zijn buitenschouder en komt er geen hulp meer door? Is hij een keertje traag voor je been of sta je juist gelijk stil als je je been aanlegt?”

Niet expres

“Wat veel ruiters vergeten, is het feit dat een paard niets doet om de ruiter opzettelijk dwars te zitten. Paarden kunnen zo niet denken”, vervolgt Inga. “Als er keer op keer een probleem is met rijden, is de communicatie tussen ruiter en paard verstoord. Dan moet je je afvragen waarom dit zo is.”

Een paard leert snel en als je een hulp duidelijk geeft en deze weglaat op het moment dat je paard doet wat je vraagt, dan is dat volgens Inga de beloning en leert een paard reageren op die hulp.

Onzeker

“Paarden reageren dus op de hulpen van hun ruiter. Als dit niet lukt, worden ze onzeker en reageren ze meestal anders dan verwacht. Als de zijwaartse hulp bijvoorbeeld niet gericht en consequent wordt gegeven, kan het zijn dat een paard de hulp soms niet begrijpt”, aldus Inga. “Wanneer hij dan in plaats van opzij juist hard naar voren schiet, dan kan dat als ‘ongehoorzaam’ worden aangemerkt, maar eigenlijk is het gewoon onbegrip.”

Gezondheid

Wanneer je steeds dit soort misverstanden hebt met je paard, dan is het zaak om te checken of hij geen fysieke problemen heeft en of zijn spullen wel allemaal goed passen en goed liggen. Daarnaast is het belangrijk om kritisch naar je eigen rijden te kijken en naar de manier waarop je je hulpen geeft. Een stapje terug doen – of zelfs een paar stapjes terug – kan helpen en dan eerst zorgen dat de basis weer goed is voor je verder gaat. Om met fijne kleine hulpen te kunnen rijden, zul je eerst moeten zorgen dat je paard de hulpen begrijpt en zorgen dat je consequent bent en de hulpen ook klein kunt geven.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook