Warming up-checklist • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Warming up-checklist

Foto: Jessica Pijlman

Voordat je lekker met je paard aan het werk kunt is het belangrijk dat hij een goede warming up heeft gehad. Daarmee zorg je dat hij los is en soepel, zodat hij fijn door zijn lijf is voordat je meer van hem gaat vragen en bijvoorbeeld gaat werken aan iets nieuws.

Stappen

Hoewel een tijdje actief stappen zeker wel onderdeel is van een goede training, zowel aan het begin als tussendoor en aan het eind, is een goede warming up veel meer dan dat. Horse.co verzamelde een paar tips over een goede warming up en zette ze op een rijtje.

Contact

Tijdens de warming-up moet het contact geleidelijk door de ruiter worden opgenomen en door het paard worden geaccepteerd. Je wilt een zachte en elastische verbinding van achteren naar voren, zodat je paard bereid is je hand te volgen. Tijdens de warming-up is het ook belangrijk om te variëren met de halshouding van je paard in stap, draf en galop. Probeer je paard uit te nodigen om je hand te blijven volgen en laat hem zich helemaal stretchen tot hij met zijn neus vlak boven de grond loopt tot weer meer in een werkhouding en alles er tussenin.

Voor je been

Voor dat stretchen, maar ook voor het ‘echte’ werk is het belangrijk dat je paard daarbij goed voor het been blijft. Dat krijg je voor elkaar door veel overgangen te rijden, zowel binnen de gangen als tussen de gangen en daarin heel consequent te zijn in welk antwoord je van je paard verwacht.

Zit en houding

Bij de warming up moet je niet alleen letten op je paard, maar ook op je eigen houding en zit. Wanneer je stijf bent, dan breng je dat ook over op je paard. Hij kan daar op reageren door zich ook vast te gaan houden of niet meer echt goed voorwaarts te gaan. Zorg dat je je eigen zwakke punten kent en probeer daar ook aan te werken tijdens de warming up.

Wendingen

Het rijden van figuren en wendingen is ook heel goed voor de juiste warming up en dat zou je zeker moeten gebruiken. Begin met grote lijnen en wendingen en maak daarna steeds een stukje kleinere figuren en scherpere wendingen. Let goed op dat je op beide handen ongeveer hetzelfde vraagt, zodat je paard zo symmetrisch mogelijk aan het werk is en dat hij als je ‘echt’ aan het werk gaat, zich heel makkelijk om je binnenbeen laat buigen

Bron: Horse.co

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook