Waarom je 'zwaar' niet oplost met je hand • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Waarom je ‘zwaar’ niet oplost met je hand

Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je paard regelmatig ‘zwaar’ in je hand is, dan betekent dat meestal dat hij niet goed van achter naar voren naar je hand is toe gereden. Vaak is hij dan te veel op de voorhand en dat kun je niet oplossen met je hand.

Balans

Een paard dat in balans is en netjes door zijn lijf loopt is over het algemeen niet zwaar op je hand. Dat gebeurt pas als hij bijvoorbeeld niet meer in balans is omdat hij te weinig voor je been is.

Plaatje

Om het een en ander duidelijker te maken liet Dressagetoday een tekening maken van wat er gebeurt als je paard ‘voorover’ hangt en wat je dan het beste kunt doen.

Tegen een hek

Als een paard over een hek hangt om gras te kunnen eten aan de andere kant, dan hangt hij eigenlijk op zijn voorhand en gebruikt hij zijn gewicht om dichter met zijn neus bij de grond te komen. Dat voorover hangen lijkt een beetje op het op de voorhand gaan, waarbij een paard zwaar op de hand gaat.

Weerstand

Wanneer je het hek sterker maakt, dan wordt het paard nog niet lichter. Waarschijnlijk wordt hij zelfs alleen nog maar zwaarder omdat hij dan nog meer gewicht in de strijd gooit.

Achterbenen

Wanneer je daarentegen zorgt dat hij zijn achterbenen meer onder zijn lijf zet, dan verandert automatisch ook de houding aan de voorkant, zoals je op het onderstaande plaatje mooi kunt zien. Dat heeft te maken met het evenwicht dat dan anders wordt verdeeld en het in balans blijven. Dat veranderen van zijn evenwicht, dat doe je bijvoorbeeld met voorwaarts-zijwaartse oefeningen, met halve ophoudingen en met het rijden van overgangen tussen en binnen de gangen.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook