Waardevolle trainingstips van Laura Tomlinson • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Waardevolle trainingstips van Laura Tomlinson

Laura Tomlinson (voorheen Bechtolsheimer) en haar merrie Rosalie B (v. Rubin Royal). Foto: Quillemette Kraaikamp

Wanneer je naar topruiters kijkt, die een proef rijden, is dat vaak heel inspirerend, maar als je zou kunnen kijken hoe de dagelijkse training gaat, dan heb je daar nog veel meer aan. Reden voor Horse and Hound om Olympisch amazone Laura Tomlinson te vragen om een paar trainingstips.

Een goede band

Een goede band met je paard is belangrijk en daarom raadt Laura aan om te werken aan het vertrouwen. “Wees sympathiek voor je paard als hij gespannen is en luister naar hem”, aldus Laura. “Vertrouwen ontstaat als een paard weet dat je niet meer van hem vraagt ​​dan hij kan geven, maar hem in staat stelt meer te geven door hem goed te trainen. Moedig hem aan door hem te belonen voor alles wat hij probeert goed te doen en neem de dingen die niet goed gaan mee als vraagstuk voor jezelf. Straf hem niet als iets niet goed gaat, maar bedenk hoe je dat een volgende keer anders kunt vragen. En zorg voor veel positieve ervaringen met je paard, doe grondwerk, rijd buiten en doe wat balkjeswerk of maak een sprongetje.”

‘Aan de hulpen’

Wanneer je je paard sneller ‘aan de hulpen’ wilt hebben, moet je zorgen dat je zelf snel bent. “Maak veel halve ophoudingen, geef steeds snel na en geef korte beenhulpen en voorkom dat je voortdurend been gaat geven of druk op je teugel zet”, aldus de amazone. “Ook veel overgangen rijden helpt om je paard beter op je hulp te laten reageren.”

Middengangen

Wanneer je de middengangen van je paard wilt verbeteren, begin dan klein en zorg dat je je paard goed naar je hand toe rijdt. “Rijd je paard iets extra verzameld door de hoek, waarbij je de energie tegen je hand aan voelt en laat dan als je de lange zijde op rijdt steeds een klein beetje energie vrij, waarbij je je paard ook iets meer lengte geeft in zijn hals. Doe het in het begin maar een klein stukje en wees blij met enkele passen groter, waarna je hem weer terugneemt. Zorg dat hij zijn balans niet verliest en ga pas meer passen vragen als hij de kleine stukjes goed doet”, aldus Laura. “Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.”

Aandacht erbij

Wanneer je paard fris is kan het een uitdaging zijn om hem met zijn aandacht bij zijn werk te houden, maar zorgen dat je een systeem hebt helpt daar volgens Laura in ieder geval goed bij. “Paarden houden van een routine en hebben daar ook houvast aan”, vertelt ze. “Bedenk een manier om de aandacht van je paard op een positieve manier op te eisen, dan blijft er minder tijd over om te schrikken of om gek te doen.” Voorwaarts-zijwaartse oefeningen en voltes zijn daarbij vaak een goed hulpmiddel volgens de amazone. “Alles wat helpt om hem in zijn lichaam los te maken en te laten ontspannen is goed, maar blijf in ieder geval wel voorwaarts rijden, want juist paarden die erg fris zijn, worden vaak nog frisser als je ze de hele tijd in gaat houden.”

‘Ga mee in de beweging’

Wanneer je mooier en beter wilt zitten, zorg dan dat je mee gaat in de beweging van je paard. “Probeer niet rechtop te zitten als een standbeeld, maar probeer de beweging die je paard maakt te absorberen in je lichaam”, aldus Laura. “Juist door je mee te laten nemen in de beweging van je paard, krijg je harmonie. Dat is het moment dat je echt samen een kunt zijn.”

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook