Voorkom verkeerd rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkom verkeerd rijden

Foto: Arnd Bronkhorst

Een van de grootste ergernissen waar je in een dressuurproef tegen aan kunt lopen, is dat je verkeerd rijdt. Daarmee verspeel je niet alleen punten, je raakt er vaak ook door uit je concentratie waardoor de rest van de proef mogelijk minder goed gaat.

Zonde

En dat is zonde juist omdat het eigenlijk niet nodig is. Of de proef nu nog voorgelezen mag worden of dat je hem uit je hoofd moet rijden, het is altijd een goed idee om te zorgen dat je je proef uit je hoofd kent. Op die manier weet je wat er komt en hoe je dat het beste kunt voorbereiden en daarnaast ben je ook beter voorbereid als je paard plotseling bakkabouters ziet.

Leren

In eerste instantie helpt het om de opbouw van de proef goed in je op te nemen en simpelweg uit je hoofd te leren wat er bij welke letter gevraagd wordt. In veel proeven worden de oefeningen na elkaar in spiegelbeeld gevraagd, maar ook dan moet je goed opletten waar je wat moet doen en zorgen dat je de proef van binnen en van buiten kent.

Visualiseren

Wat vervolgens helpt is om de proef te visualiseren. Neem daarvoor een rustig moment en een rustige plek en doorloop stap voor stap de proef. Beeld je echt in hoe het voelt om de oefeningen te doen en zie voor je hoe je dit doet. Vergeet daarbij niet om ook de hoeken door te rijden en de stukken waar geen oefening wordt gevraagd ook mee te nemen in je visualisatie. Hoe realistischer je je proef voorstelt, hoe beter je bent voorbereid.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook