Voorkom spanning bij je paard in de ring • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkom spanning bij je paard in de ring

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wanneer je wedstrijden rijdt met je paard, dan is het belangrijk dat je allebei ontspannen kunt zijn in de wedstrijdring, zodat je de oefeningen kunt laten zien die gevraagd worden.

Ruiters hebben soms wel eens last van wat zenuwen, die de ontspanning in de weg kunnen zitten, maar paarden kunnen ook last hebben van dit soort spanning.

Horse and Hound sprak erover met eventingamazone Willa Newton en zij gaf een paar tips hiervoor.

Fitte eventingpaarden

“Spanning in de dressuurproef komt vrij vaak voor bij fitte eventingpaarden en kan door verschillende dingen verergerd worden”, aldus Willa. “De sfeer en de drukte van de wedstrijd bijvoorbeeld of weersomstandigheden kunnen ook zorgen voor wat extra spanning.”

Aanpak

Er zijn volgens Willa meerdere manieren om met spanning om te gaan en het is zaak om te zorgen dat je de beste aanpak leert voor je eigen paard, maar ze heeft wel een paar algemene tips.

  1. Ten eerste denk ik altijd aan de warming-up. Het is essentieel om voor elk paard een duidelijke routine te hebben”, aldus de amazone. “Ik experimenteer met verschillende dingen om erachter te komen wat voor elk paard individueel werkt. Dit kan even duren, maar het is de moeite waard, want een goede warming-up is de sleutel tot een goede prestatie.”
  2. “Verder houd ik het werk op wedstrijden hetzelfde als thuis, zodat mijn paarden zelfvertrouwen krijgen en zich zo ontspannen mogelijk kunnen voelen.”

Stretchen

“Als ik een paard heb dat zich snel vasthoudt in zijn rug, doe ik veel stretchoefeningen en rij ik hem lang en laag over zijn rug zodat hij echt ontspant voordat ik hem oppak”, aldus Willa. “Ik vermijd het ook om hem dan te veel op te pakken voor de proef. Als hij nog gespannen is, zorgt dat alleen maar voor nog meer spanning en daar wordt het niet beter van.”

Aan de hulpen

Verder merkt de eventingamazone altijd dat paarden meer ontspannen als ze goed aan de hulpen zijn. Oefeningen rijden dus met de focus op het rijden met kleine hulpen waar je paard ook antwoord op geeft. En zorgen dat je je paard op die manier bezig houdt, helpt ook om ze met hun aandacht bij het werk te houden en zo makkelijker te laten ontspannen.

Baan verkennen

Voor ruiters, die meerdaagse wedstrijden rijden is het makkelijker om ook tussendoor baan te verkennen, maar als je een ééndaagse dressuurwedstrijd rijdt is het vaak ook mogelijk om in de pauzes even in de wedstrijdring te rijden. En dat kan ook net iets meer zelfvertrouwen geven voor je paard.

Gezond en op niveau

Helpen de rijkunstige tips niet (genoeg), vergeet dan ook zeker niet om na te laten kijken of er misschien sprake is van pijn of een lichamelijk ongemak. Alleen een paard dat gezond is en goed passende spullen heeft kan optimaal presteren.

Tot slot geeft Willa nog de tip mee om vooral te starten op een niveau dat jij en je paard ook aankunnen. Wanneer je te veel vraagt, dan zorgt dat ook voor extra spanning en dat is natuurlijk zonde. Wanneer je het goed voorbereidt komt die volgende stap vanzelf.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook